Deschiderea pieţei de energie de la 1 iulie s-a făcut doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii casnici nu au deocamdată alternativă la serviciile marilor companii de distribuţie de gaze şi electricitate Pieţele de energie electrică şi gaze naturale s-au deschis

Consumatorii casnici nu au deocamdată alternativă la serviciile marilor companii de distribuţie de gaze şi electricitate

Pieţele de energie electrică şi gaze naturale s-au deschis integral de la 1 iulie, fără a exista însă concurenţă pentru actualii mari furnizori ai consumatorilor casnici. Respectiv pentru filialele sau fostele filiale ale Electrica, alături de cei doi distribuitori de gaze, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România. Aceasta pentru că, deocamdată, niciun alt furnizor nu şi-a arătat interesul de a-şi oferi serviciile micilor consumatori.

Teoretic, începând cu 1 iulie, orice consumator casnic are dreptul de a renunţa la serviciile actualilor furnizori şi distribuitori de utilităţi, Electrica sau Distrigaz. Practic însă acest lucru nu este posibil, deocamdată, din cauza lipsei altor oferte. "Dacă vor exista furnizori care intenţionează să livreze electricitate consumatorilor casnici, o să le cerem ofertele şi o să le publicăm pe site-ul nostru, la primării sau în alte locuri publice. Până la sfârşitul anului ne aşteptăm să apară pe mici zone sau cartiere", a declarat, pentru "Adevărul", vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş.

Energy Holding analizează şi segmentul casnic

Conform datelor de pe site-ul ANRE, la ora actuală sunt înregistraţi 154 de furnizori de energie electrică, în această cifră fiind incluşi şi producătorii de energie. Din aceştia, active la începutul anului erau doar 56 de companii - actualii opt furnizori ai consumatorilor casnici (filialele Electrica privatizate şi neprivatizate), având fiecare cote de piaţă între 4% şi 9%, alţi 15 furnizori acoperind individual cote de piaţă între 1% şi 10%, plus 33 de furnizori foarte mici, care, cumulat, au o cotă de 7% din piaţă.

Concurenţă serioasă pentru actualii furnizori, care îndeplinesc şi serviciul de distribuţie, nu prea există aşadar. Cel mai mare furnizor de electricitate de pe piaţa locală este compania Energy Holding.

Profitul din furnizare mai rămâne o vreme reglementat

Oficialii companiei au declarat, pentru "Adevărul", că, deocamdată, firma va rămâne ţintită pe segmentul industrial, dar nu exclude însă sectorul rezidenţial. "Deocamdată nu s-a luat nimic în discuţie, însă vom analiza şi segmentul consumatorilor casnici", au afirmat sursele citate. Chiar dacă va opta pentru schimbarea furnizorului, consumatorul casnic va rămâne clientul aceluiaşi distribuitor şi nu va fi obligat să înlocuiască echipamentele de măsurare a consumului de energie sau gaze naturale.

Schimbarea furnizorului de utilităţi nu este obligatorie, iar cei care să aleg să rămână la actualii distribuitori vor rămâne pentru o vreme protejaţi de variaţiile de preţ date de piaţă. Aceasta pentru că autorităţile le vor reglementa în continuare preţurile de achiziţie, inclusiv marja de profit obţinută de furnizori, deşi acest lucru, teoretic, nu trebuia să se mai întâmple de la 1 iulie.

Treptat însă ANRE va lăsa liber preţul de vânzare a energiei. Singurele tarife reglementate vor rămâne cele cu caracter de monopol, respectiv cele de distribuţie, transport sau înmagazinare (în cazul gazelor). Acest lucru s-ar putea întâmpla la electricitate chiar de anul viitor, când ANRE ar putea să nu mai oblige producătorii să vândă o parte din producţie la un anumit preţ. Ceea ce, implicit, va duce şi la majorarea preţului.

La gaze naturale nu există deocamdată un termen. "În acest moment, condiţiile pieţei nu permit retragerea noastră din reglementarea preţului, întrucît nu există suficientă competiţie pe piaţă. Pe viitor însă va trebui să facem aceasta", a declarat, pentru "Adevărul", fostul purtător de cuvânt al ANRGN (instituţie care a fuzionat recent cu ANRE), Gabriel Sîrbu.

În afara celor doi mari distribuitori şi furnizori de gaze, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz, pe această piaţă mai sunt licenţiaţi circa 115 furnizori, însă activi sunt mai puţin de jumătate. Din aceştia, aproximativ 32 operează şi mici reţele de distribuţie, dar au însă - împreună - o cotă de piaţă de 5-6%.

Electrica Muntenia Sud ar putea deveni şi furnizor de gaze

Astfel, nici la gaze nu s-a arătat până acum vreun furnizor care să se "bată" cu cei doi mari distribuitori. Un business luat însă din ce în ce mai serios în calcul este furnizarea "la pachet", pe modelul vestic, atât a electricităţii, cât şi a gazelor naturale, de către marii jucători. Potrivit unor surse din piaţă, şi compania Electrica Muntenia Sud doreşte să intre pe piaţa furnizării de gaze naturale, deocamdată intenţiile fiind doar la nivel de discuţie. De altfel, preşedintele Enel România, Matteo Codazzi, a declarat recent, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", că, odată cu deschiderea totală a pieţei, comerţul cu gaze devine "o oportunitate interesantă" şi nu exclude implicarea companiei pe piaţa de retail.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite