"Descentralizare" in loc de "autonomie culturala"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a dezbatut, ieri, in sesiune plenara, Raportul vicepresedintelui socialist Pierre Moscovici, cu privire la gradul de pregatire a Romaniei pentru

Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a dezbatut, ieri, in sesiune plenara, Raportul vicepresedintelui socialist Pierre Moscovici, cu privire la gradul de pregatire a Romaniei pentru aderarea la UE. Moscovici si-a inceput discursul prin a spune ca aderarea Romaniei este posibila la 1 ianuarie 2007, dar ca mentinerea clauzei de salvgardare este un "gaj" prin care se garanteaza indeplinirea obligatiilor asumate. Comisarul pentru extindere Olli Rehn a declarat in plenul PE ca raportul hotarator al Comisiei Europene privind Romania va avea loc in mai 2006. Potrivit unor surse din PE, raportul final nu va contine nici un amendament referitor la existenta inchisorilor CIA pe teritoriul national. Textul final este rezultatul unui compromis intre forma originala, conceputa de Moscovici, si amendamentele votate in Comisia pentru Afaceri Externe, dintre care cel mai controversat a fost cel referitor la legislatia minoritatilor, propus de Kinga Gal, acceptat in forma articolului 26 care sustine perfectarea unor masuri suplimentare vizand "protectia minoritatii maghiare", in conformitate cu "principiile subsidiaritatii si autoguvernarii". La amendamentul Gal au fost depuse 16 amendamente care urmeaza sa fie votate maine in PE. Unul dintre amendamente, propus de Baroana Nicholson de Winterbourne, membru al Grupului Liberal-Democrat, cere modificarea articolului mentionat prin inlocuirea "principiului autoguvernarii" cu "principiul autonomiei culturale". Baroana Nicholson mai are si alte amendamente importante. Printre ele este acela care cere Comisiei si Consiliului sa sprijine Guvernul Romaniei in eforturile sale de a proteja mediul unic din Delta Dunarii. Un altul, depus de Jan Marinus Wiersma, in numele socialistilor, cere inlocuirea "principiului autoguvernarii" cu "principiul european al descentralizarii democratice". Intr-un alt amendament, in numele socialistilor, Wiersma isi exprima ingrijorarea pentru lipsa unui cadru legal de activitate, suficient de clar, care sa asigure functionarea Comunitatii de Informatii, sub controlul parlamentului. Marea majoritate a amendamentelor, care nu a trecut atunci la vot in Comisia de Politica Externa a PE, este reluata pentru votul din sesiunea plenara.
Ministrul de externe belgian cere amanarea aderarii Romaniei pana in 2008
Ministrul de externe belgian, Karel de Gucht, considera preferabil ca Romania si Bulgaria sa adere la Uniunea Europeana in 2008, nu in 2007, avand in vedere faptul ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene, dat publicitatii in luna octombrie, nu a fost suficient de convingator, iar amanarea aderarii celor doua tari ar creste credibilitatea necesara Uniunii pentru extinderea spre Balcanii de Vest, informeaza BBC. Declaratiile sefului diplomatiei belgiene intervin dupa incheierea reuniunii omologilor sai din UE, care a luat in discutie viitorul politicii de extindere in Balcani, subiect ce va fi reluat la summitul de la Bruxelles din 15-16 decembrie. Temerea ministrului belgian este legata de faptul ca, daca Romaniei si Bulgariei li se va permite aderarea la UE, in ciuda unor rapoarte negative, opinia publica din tarile europene va privi cu ostilitate extinderea spre regiunea Balcanilor de Vest.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite