Descătuşare în lumea cătuşelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce reforma sistemului de detenţie bate pasul pe loc, protestele în penitenciare se ţin lanţ

De la începutul anului, numai la Penitenciarul Baia Mare au fost descoperite la deţinuţi 75 de telefoane mobile, obiecte interzise în închisoare.
Cu câteva ore înainte de revolta de la Baia Mare, Robert Crăciun, cercetat pentru consum şi trafic de droguri, a sărit pe un geam din Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, încercând să evadeze. În urmă cu câteva zile, un deţinut de la Penitenciarul Rahova a părăsit locul de muncă. Penitenciarul Rahova se confruntă regulat cu problemele create de deţinuţi. În ultima perioadă, unul s-a spânzurat, doi s-au urcat pe acoperiş, iar zeci de deţinuţi refuză hrana zilnic. Comisia de anchetă de la Penitenciarul Timişoara face cercetări legate de condiţiile în care, în urmă cu o săptămână, trei deţinuţi au reuşit să se urce pe acoperişul clădirii în semn de protest. Acest mod de a se manifesta al deţinuţilor devine aproape un obicei, iar România pierde "puncte" considerabile la Capitolul reformă în sistemul penitenciar.

Puşcăriile sunt ticsite
Raportul pe 2005 privind situaţia din penitenciare a scos la iveală o realitate sumbră: sărăcie, datorii uriaşe, nepotism, dar şi lipsa de profesionalism. Situaţia economico-financiară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că sistemul se confruntă cu grave probleme. Un audit financiar arată că datoriile ANP se ridicau, la finele anului trecut, la aproape 800 miliarde de lei. În România există 36.000 de deţinuţi încarceraţi în 20 de penitenciare de maximă siguranţă, 7 penitenciare cu regim închis, unul cu regim semideschis şi două pentru minori şi tineri. Lipsa spaţiului de detenţie este una dintre cele mai vizibile probleme cu care se confruntă sistemul penitenciar. Spre exemplu, la Penitenciarul din Bacău, gradul de ocupare este de 228,23%, mai mult de jumătate din penitenciare depăşind cu mult indicele de ocupare. Personalul de pază din închisori este mai mult decât insuficient, ajungându-se la situaţia în care există, în medie, un paznic la 5 deţinuţi.

Deţinuţii ajung să facă legea în penitenciare
Nu de puţine ori, deţinuţii sunt sprijiniţi în acţiunile lor de angajaţii penitenciarelor. Numai raportul întocmit pentru Miron Cozma pe perioada cât "a locuit" la Penitenciarul Rahova a dus la destituirea conducerii instituţiei în urmă cu un an. Fostul "Luceafăr al huilei" făcea legea lui în detenţie. Cazul medicului Constantin Tănăsescu, cel care i-a dat lui Omar Hayssam adeverinţa medicală care, practic, a dus la eliberarea sirianului, este cel mai concludent pentru a înţelege lumea de dincolo de gratii. Medicul a fost destituit. Acelaşi tratament îl mai primise, în 1998, însă a fost reprimit în sistem un an mai târziu.

Raportul Comisiei Europene
În raportul din 16 aprilie a.c., Comisia Europeană avertiza România asupra nesoluţionării chestiunii "maltratării în condiţii de arest şi detenţie", unde "România a înregistrat "progrese limitate". Documentul critică "uzul excesiv de forţă" de către organele de pază asupra deţinuţilor. Oficialii europeni reproşează şi faptul că structura sistemului penitenciarelor a rămas neschimbată. "Capacităţile anumitor penitenciare sunt în continuare depăşite, iar condiţiile de detenţie şi de igienă sunt mediocre", se arată în document. România a fost criticată pentru resursele insuficiente pentru reintegrarea socială a deţinuţilor.

Craiova - protest cu cinci victime
Cel mai violent protest produs în ultimii ani în închisorile româneşti a avut loc la Penitenciarul pentru Minori din Craiova, în septembrie 2004. Cinci deţinuţi s-au baricadat în celulă, acuzând că unuia dintre ei îi dispăruseră lucruri din pachetul pe care îl primise de acasă. Pentru a fi mai convingători, protestatarii au dat foc saltelelor, însă au suferit arsuri pe aproape 40% din suprafaţa corpului. Bilanţul: trei morţi şi doi grav răniţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite