Derivatele pe BET vor atrage marile fonduri de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul produs lansat, vineri, de Bursa de Valori Bucureşti a făcut obiectul a 14 tranzacţii în prima şedinţă La 12 ani de la lansarea pieţei spot la Bucureşti, Bursa de Valori a marcat,

Noul produs lansat, vineri, de Bursa de Valori Bucureşti a făcut obiectul a 14 tranzacţii în prima şedinţă

La 12 ani de la lansarea pieţei spot la Bucureşti, Bursa de Valori a marcat, la sfârşitul săptămânii trecute, inaugurarea pieţei derivatelor. Analiştii pieţei de capital spun că noul produs va reprezenta un punct de atracţie în primul rând pentru marile fonduri străine de investiţii.

Contractele cu activ suport, indicele celor mai lichide zece companii listate, au fost tranzacţionate în premieră în şedinţa bursieră de vineri. "În momentul de faţă avem toate instrumentele definirii pieţei de capital româneşti", este de părere Stere Farmache, directorul BVB.

Absenţa market-makerilor, un impediment

Bilanţul primei zile indică 21 de poziţii deschise în piaţă şi 14 schimburi perfectate, în valoare totală de 210.934 lei. O parte din analişti spun că, cel puţin într-o primă etapă, lipsa de lichiditate ar putea determina şi reticenţă din partea investitorilor străini. Şi absenţa formatorilor de piaţă, aşa-numiţii market-makeri, ar putea reprezenta o problemă pentru nerezidenţi.

"Una dintre problemele pe care acest produs le va întâmpina va fi lipsa de lichiditate. Este posibil ca derivatele pe indicele BET să fie neatractiv pentru investitorii străini din cauza absenţei market-makerilor, care ar fi asigurat lichiditatea necesară închiderii mai rapide a unei poziţii", susţine Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni Prime Transaction.

Principala obligaţie a brokerilor formatori de piaţă, în curs de autorizare în acest an la CNVM, este să menţină, permanent, cotaţii de vânzare şi cumpărare în acelaşi timp, şi o cantitate minimă de contracte, astfel încât un investitor să aibă certitudinea că le va găsi disponibile la tranzacţionare.

Marja minimă stabilită de operatorul pieţei este de 1.200 de lei/contract. Valoarea marjei nu va încuraja în foarte mare măsură investitorii români. Reprezentantul Prime Transaction este de părere că "marja de 1.200 de lei/contract este prea mare pentru un investitor mediu în produse derivate pe piaţa locală.

De exemplu, pentru contracte cu activ suport titlurile SIF Moldova (SIF2) sau SIF Oltenia (SIF5) la Sibiu marjele sunt la jumătate şi lichiditatea este mai mare, comparativ cu cea aferentă a unui indice". Pentru a încuraja investitorii, Bursa nu percepe, în acest an, niciun comision, iar Casa de Compensare Bucureşti percepe 1 leu/contract.

Lichiditate scăzută în primele luni

În condiţiile actuale de piaţă, caracterizată prin rulaje şi volume mici, analiştii nu se aşteaptă la un debut în forţă pentru noul produs. "Nu se pune problema unor tranzacţii ridicate în primele şedinţe. În prima etapă, vor tranzacţiona în principal societăţile de servicii de investiţii financiare pentru a vedea cum funcţionează sistemul, iar în aproximativ o lună şi jumătate lichiditatea va începe să crească", consideră Adrian Lupşan, analist în cadrul Intercapital.

Lichiditatea scăzută ar putea reprezenta, însă, şi un avantaj. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani, apreciază că "piaţa este mai liniştită, astfel că este timp suficient pentru înţelegerea produsului şi a utilităţii lui".

Comparativ cu derivatele tranzacţionate la Sibiu, acest produs va înregistra o altă dinamică. "Derivatele pe BET vor fi alese de fondurile mari de investiţii, pentru a-şi proteja portofoliile, şi mai puţin de către investitorii pe piaţa sibiană, care sunt reprezentaţi, în mare parte, de speculatori", explică Adrian Lupşan, analist în cadrul Intercapital.

Două categorii de investitori vor fi interesate, cu precădere, de primul produs derivat lansat la Bucureşti. Pe de o parte, pot fi investitorii care urmăresc şi anticipează trendul pieţei, pe de altă parte, investitorii care au un portofoliu format pe indice. În funcţie de anumiţi indicatori, aceştia pot lua poziţii de cumpărare sau de vânzare, în primul rând pentru a-şi proteja portofoliile, pentru a-şi păstra acţiunile (hedging).

Reprezentantul Estinvest Focşani spune că "este mai dificilă anticiparea unui trend, pentru că nu este vorba de trendul unei acţiuni, ci de trendul unei pieţe. Nerezidenţii înţeleg mult mai bine utilitatea acestui produs, fiind foarte familiarizaţi cu derivatele pe indici. Acest produs este foarte potrivit pentru fondurile deschise de investiţii care au portofoliul pe structura indicelui BET".

Contractele pe BET-FI, în curs de aprobare

Bursa de la Bucureşti pregăteşte lansarea celui de-al doilea produs derivat. "Consiliul BVB a aprobat specificaţiile următorului produs derivat, bazat pe indicele BET-FI (n.red.: care urmăreşte evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare).

Documentaţia a fost înaintată Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru aprobare", a specificat Stere Farmache, directorul general al BVB. Reprezentanţii operatorului de piaţă spun că produsele derivate nu ridică probleme de ordin tehnic. "Vrem să ajungem să lansăm cu o anumită cadenţă produse derivate la Bucureşti", subliniază Farmache.

Instrumentele financiare derivate (IFD) au la bază un activ suport, care reprezintă indicele bursier sau valutar, rata dobânzii, marfa, precum şi orice alt activ sau instrument al cărui preţ, randament sau unitate de mărime determină valoarea unui IFD. Operaţiunile de piaţă cu instrumentele financiare derivate vor putea fi derulate în moneda naţională sau valută, iar Consiliul Bursei decide cu privire la admiterea şi retragerea unui IFD pe piaţa derivatelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite