Der Spiegel: Oligarhii ruşi care şi-au ascuns banii negri în Cipru, principalii beneficiari ai ajutorului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile secrete externe ale Germaniei, BND, avertizează că principalii beneficiari ai unui eventual ajutor financiar acordat Ciprului ar fi oligarhii ruşi care au ascuns în băncile din insulă peste 20 de miliarde de euro obţinute ilegal, relatează publicaţia Der Spiegel.

Informaţia apare, portivit Der Spiegel, într-un raport confidenţial ce estimează la peste 20 de miliarde de euro suma totală a depozitelor deţinute de oligarhi ruşi în băncile cipriote.

Suma este mai mare decât Produsul Intern Brut anual al ţării, care este de numai 17 miliarde de euro, şi decât ajutorul financiar solicitat Uniunii Europene - de 10 miliarde de euro.

Opoziţia germană a anunţat că se opune eventualului sprijin financiar acordat guvernului de la Nicosia, deoarece nu este normal ca banii contribuabililor germani să fie folosiţi pentru garantarea depozitelor bancare ilegale pe care le deţin ruşii în băncile cipriote.

Cipru este cunoscută ca unul dintre "paradisurile financiare" din Europa şi este preferat de ruşi şi alţi milioanri din afara UE, pentru că acordă foarte uşor cetăţenie. Potrivit BND, 80 de oligarhi ruşi au devenit astfel cetăţeni europeni.

A devenit "paradis fiscal" în anii '70, dar boomul s-a înregistrat în anii '90, după prăbuşirea URSS, când nomenclaturişti şi ofiţeri din serviciile secrete s-au transformat în oameni de afaceri.

În Cipru îşi au sediul aproximativ 40.000 de firme, "offshore"-uri.

Guvernul de la Nicosia are şi legislaţie şi instituţii pentru combaterea spălării de bani, însă are probleme cu implementarea acestor mecanisme, spune Der Spiegel.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite