VIDEO Croitoru: Televiziunile poartă şi ele o vină pentru violenţa copiilor / Chelemen: Nu daţi vina doar pe televizor, familia unde e?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Cătălin Croitoru şi jurnalistul Eugen  Chelemen
Deputatul Cătălin Croitoru şi jurnalistul Eugen Chelemen

Deputatul Cătălin Croitoru, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, a afirmat, la videochatul "Adevarul", că faptul că în România un puşti a fost omorât la poarta liceului arată că statul are o "problematică majoră" a statului. El a atras atenţia că "cine închide astăzi o şcoală, mâine va deschide o puşcărie". Croitoru a dezbătut împreună cu jurnalistul Eugen Chelemen, redactor şef multimedia, problema viol

Croitoru: Faptul că în România se poate întâmpla aşa ceva denotă o problematică majoră a statului. Un puşti a crezut că poate face orice fără să suporte consecinţele. Este pur şi simplu oribil ceea ce s-a întâmplat.

Citeşte şi: De pe maidan, în faţa televizorului

Chelemen: Când am auzit: Craiova, tineri care s-au bătut, nu m-a mirat foarte tare. Acolo e legea junglei. Pe de altă parte, când am aflat că e vorba despre o şcoală, m-am întrebat cum este posibil. Să ne aducem aminte că anul trecut, când o elevă a fost înjunghiată, în Capitală, chiar în cancelarie. S-au luat nişte măsuri. Din păcate de aceste măsuri s-a uitat destul de repede. La orele de dirigenţie ar trebui să se facă educaţie şi să se rezolve problemele copiilor. Să se lase matematica sau fizica.

Croitoru: Sunt anumite firme agreate pentru care se plătesc bani grei. Îmi pun întrebarea: oare nimănui nu i-a dat prin cap să anunţe poliţia? Mie nu poate să îmi iasă din cap o imagine de neacceptat, un poliţist în uniformă care strigă o expresie golănească. E inacceptabil. Pot să îmi strig nemulţumirea în condiţii de demnitate.
 
Chelemen: Poliţia a fost decredibilizată chiar de premier şi de preşedinte.

Moderator: De ce a fost nevoie să meargă domnul ministru de Interne la Craiova?

Croitoru: Cred că e bine că se intervine cu autoritatea ministrului, pentru că această instituţie, numită poliţie trebui recredibilizată. Şi şcoala a avut în acest caz un rol în transformarea elevului exmatriculat într-o brută. Nici psihologul nu l-a ajutat. Sunem de-acord că mai toate instituţiile statului au probleme majore de funcţionare. Într-un stat în care justiţia nu funcţionează se întâmplă aşa ceva. Probabil că se vor întâmpla şi lucruri mult mai grave dacă nu se pune justiţia pe primul plan.

Moderator: Credeţi că prezenţa ministrului Educaţiei ar fi fost şi ea oportună, la Craiova?

Croitoru: Eu cred că aşa cum ministrul de Interne s-a dus acolo, şi ministrul Educaţiei ar fi trebuit să fie la faţa locului. Eu unul aşa aş fi făcut. Să dispună o anchetă la nivelul întregii ţări să se vadă cum este asigurată securitatea. Sunt convins că multe lucruri urâte ar putea ieşi la iveală.

Moderator: Este o consecinţă a ceea ce se întâmplă la nivelul societăţii?

Chelemen: Este o politică a violenţei, dacă luam cea mai mică comună şi până la cel mai înalt nivel. N-am mai văzut de mult o cooperare pentru a rezolva punctual problemele.

ion (cititor) :  este cumplit ceea ce s-a intamplat la craiova, dar cel mai bine ar fi sa cunoasteti adevarata situatie care exista in unitatile de invatamant-un politist rapsunde 7-8 unitati de invatamant, care se lupta cu unii conducatorii de scoli care refuza o buna colaborare cu acestia, refuza sa aduca la cunostinta orice eveniment. Mai nou dupa aplicarea restructurarilor, sunt unitati de invatamant fara paza. Ce sa fac acel politist care intr-o zona de care raspunde are 7 sau 8 astfel de unitati.?????

Croitoru: Copiii sunt ca şi noi. Uitaţi-va la filmele care sunt date, pline de violenţă. Apoi, copilul stă pe calculator şi joacă jocuri care se ştie că generează agresivitate. Asta pentru că şcoala nu le oferă alternativă.

Chelemen:
Dar unde este familia?

Croitoru: Suferinţa din păcate este a tuturor, dar nimeni nu îşi asuma responsabilităţi. Nici cei care l-au exmatriculat, nici cei care l-au primit atunci când a fost mutat disciplinar. Pe dascali dacă nu îi doare, nu au ce căuta în această meserie. Când lucrezi cu suflete şi caractere nu poţi să abdici de la calitate, nu poţi să predai cu 25% mai puţin. Românii nu vor să ştie sau nu ştiu, există o vorbă: "Cine închide astăzi o şcoală, mâine va deschide o puşcărie".

Moderator: Cum facem, că avem măsuri de securitate doar pe hărtie?

Croitoru: Este clar că avem probleme mari în şcoli, că lucrurile nu mai funcţionează aşa cum trebuie. Paza e obligată să îi legitimeze pe cei care intre în şcoală. Altfel se întâmplă că intră tot felul de deberdei care vin şi bat profesori. Asta demonstrează că securitatea în şcoli este nulă. Sunt cazuri numărate pe degete

Moderator: Poate face faţă un singur paznic?

Chelemen: Acum dacă doreşti să intri în şcoli şi să faci un act de terorism, intri ca în brânză. Site-ul adevărul este plin de ştiri de la corespondenţii noştri din ţară, cu exemple de golani care vin în şcoli şi fac acolo legea.

Moderator: Ce prevede această Legea Educaţiei pe probleme de securitate?

Croitoru: Niciodată Legea Educaţiei nu va prevedea acest lucru, regulamentul şcolar elaborat la nivelulul fiecărei şcoli prevede acest lucru. În momentul în care nici politicienii nu sunt interesaţi cu adevărat.

Moderator: Totul porneşte de la educaţie. Cum poate ajunge "şcoala, şcoală", dacă tot îl cităm pe Eminescu, dacă un profesor e plătit cu 400 de lei pe lună?

Croitoru: Dacă vocea măgarului Croitoru se auzea în ceruri, de 20 de ani, când avertizam că dacă dascălii nu sunt plătiţi o să plece. Profesorii trebuie să fie de la o treime în sus a grilei de salarizare.

Doi elevi ai Liceului "Tudor Arghezi" din Craiova au fost atacaţi, astăzi, cu cuţitul de un tânăr în faţa unităţii de învăţământ. În urma incidentului, unul dintre elevi a murit, iar celălalt a fost transportat la spital.

De ce se petrec astfel de incidente? Cine trebuia să asigure paza? De ce n-a intervenit nimeni? La aceste întrebări vor încerca să găsească răspunsul invitaţii de la videochatul "Adevărul". Vă invităm să participaţi la discuţie. Aşteptăm întrebările voastre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite