Deputata Anca Petrescu a păpat un sfert de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Drepturile de autor", contestatePrimul contract dintre Anca House SRL şi Parlamentul României datează din decembrie 2001. Instituţia publică contracta de la firma deputatei "servicii de


"Drepturile de autor", contestate
Primul contract dintre Anca House SRL şi Parlamentul României datează din decembrie 2001. Instituţia publică contracta de la firma deputatei "servicii de arhitectură" şi motiva faptul că nu a organizat o licitaţie pentru a proteja drepturile de autor. Valoarea acestui contract era de 1,7 miliade de lei vechi. Conducerea Camerei Deputaţilor semna înţelegerea comercială cu firma la care Anca Petrescu era acţionar unic pe motiv că aceasta lucrase în perioada comunistă la proiectul Casei Poporului, dorit de fostul dictator Nicolae Ceauşescu pentru a-şi justifica visurile dictatoriale.
Neorganizarea unei licitaţii privind lucrările la Palatul Parlamentului este, de fapt, ilegală, deoarece atât ORDA, cât şi Ordinul Arhitecţilor nu sunt de acord cu faptul că Anca Petrescu ar avea "drept de autor" pe această clădire. Practic, ea era unul dintre angajaţii institutului care a realizat proiectul faraonic al lui Ceauşescu. Petrescu, ca şi alţi arhitecţi din Comitetul de Realizare a Casei Poporului de la Institutul de Proiectare Carpaţi, avea drept scop de a face, de fapt, pe plac visurilor megalomanice ale fostului dictator, iar acest lucru nu îi dă dreptul să pretindă că ar deţine "drepturile de autor". Pe 29 iulie 2002, conducerea Camerei Deputaţilor mai semnează un contract de 2,5 miliarde de lei pentru care firma Ancăi Petrescu trebuia să realizeze proiectul mutării Senatului în Palatul Parlamentului, amenajarea Centrului SECI şi pentru diferite alte proiecte de modificare a interiorului Camerei Deputaţilor. În iulie 2003, firma mai primeşte un contract de 3,6 miliarde de lei, iar în 2004, cu zece zile înainte ca Petrescu să fie validată ca deputat, încă aproape jumătate de miliard de lei. Este dubios faptul că, în decembrie 2004, se ofereau bani pentru proiectele necesare "lucrărilor de investiţii programate a se executa în 2004", după cum se arată în anunţul de atribuire a contractului publicat în "Monitorul Oficial" din 16 decembrie 2004.
Anca House SRL, o firmă cu probleme
După ce a ajuns în Camera Deputaţilor pe listele PRM, Anca Petrescu a cesionat firma Anca House SRL, precum şi "drepturile de autor", dar firma funcţionează în continuare la domiciliul său. Anterior obţinerii de către Anca House SRL a "drepturilor de autor" asupra Palatului Parlamentului" a existat un Raport al unei Comisii tehnice a Camerei Deputaţilor. Potrivit acestui document, aflat în posesia ziarului Adevărul, se punea la îndoială eligibilitatea firmei Ancăi Petrescu. Firma nu ar fi transmis "informaţii complete şi corecte" despre activitatea sa. Astfel, conform bilanţului contabil pe anul 2000, rezulta o datorie faţă de stat şi instituţii publice de 3.575 mii lei, în total datoriile firmei fiind de 39.181 mii lei, iar impozitele şi taxele lucrărilor nu au fost plătite. Firma a trimis şi informaţii false privind numărul angajaţilor şi că nu s-au efectuat cheltuieli cu plata personalului. Totodată, Comisia Parlamentului mai afirma că şi alte documente depuse de Anca House SRL ar fi fost false, indicându-se faptul că cifrele de afaceri pe ultimii trei ani "nu corespund celor comunicate de Registrul Comerţului şi nici bilanţului propriu". Mai mult chiar, Comisia Parlamentului declară că firma ar fi trebuit să fie demult dizolvată, deoarece nu mai depusese un bilanţ financiar la Registrul Comerţului din 1994.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite