Depresia începe de la grădiniţă - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă de astăzi scrie despre tinerii cu afecţiuni neuropsihice, costurile pentru o educaţie eco sau întârzierile trenurilor în primele nouă luni ale anului. Printre alte subiecte, copilul conceput în eprubetă poate afla cine e tatăl său biologic, iar fenomenele extreme riscă să distrugă ce a mai rămas din agricultura românească.


Depresia începe de la grădiniţă.

Tot mai mulţi elevi suferă de afecţiuni neuropsihice, care se adaugă bolilor deja tradiţionale de vedere şi de nutriţie. Elevii din şcolile Capitalei nu se confruntă doar cu probleme de  matematică, ci şi cu unele grave de sănătate. În topul afecţiunilor populaţiei şcolare (aproximativ 232.700 de elevi) se află cele legate de vedere şi de nutriţie - deja tradiţionale, dar, mai nou, şi cele neuropsihice sau cardio circulatorii, arată Raportul privind starea învăţământului în anul şcolar trecut, scrie Evenimentul Zilei.

Cât costă să-ţi creşti copilul eco. Un set de haine eco pentru nou-născuţi costă 1.000 de lei, un scutec lavabil, 75 de lei, iar o păturică din blană de miel - 300 de lei, săpun lichid - 25 de lei. În ciuda preţurilor, sunt români care cheltuie lunar milioane pe haine, alimente şi cosmetice organice pentru copiii lor. 60% din substanţele cu care venim în contact sunt absorbite în organism, astfel încât grija acordată primelor trei luni de viaţă ale copilului este esenţială pentru sănătatea de la vârsta adultă, susţin medicii. Inul şi cânepa folosite de bunicii noştri pentru confecţionarea hainelor revin în actualitate, mai necesare decât oricând. Dacă în ultimii ani mâncare ecologică sau cosmeticele fără chimicale şi-au făcut loc treptat în coşul de cumpărături al românilor, piaţa "verde" dezvoltă un segment dedicat nou-născuţilor şi copiilor până la vârsta adolescenţei, scrie Gandul.

Trenurile au întârziat 3 ani în 9 luni. Nici în cel mai sigur mijloc de transport din România, transportul feroviar, nu mai poţi avea încredere că ajungi la timp la destinaţie. Trenurile societăţii CFR Călători au contorizat întârzieri de peste trei ani de zile, în primele nouă luni ale anului. Lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară impune sute de restricţii de viteză a trenurilor de călători. Toate aceste restricţii de viteză au adus în fiecare zi mii de minute de întârziere. CFR Călători ne-a pus la dispoziţie câteva cifre care sunt de-a dreptul şocante. "În primele nouă luni, CFR Călători a pus în circulaţie zilnic un număr mediu de 1.520 trenuri de călători, care parcurg cumulat un număr de aproximativ 172.000 de km, potrivit Jurnalul Naţional.

Copilul conceput în eprubetă poate afla cine e tatăl său biologic. Copii obţinuţi in vitro cu spermă de la un donator decedat şi chiar posibilitatea ca o minoră să doneze ovule, dacă are acordul unui tutore, sunt câteva dintre prevederile unui proiect de lege privind reproducerea umană asistată şi embriologia. Proiectul de lege se află de luni seară în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi aparţine Asociaţiei Embriologilor (AER). În respectivul document se prevede ca doar persoanele care deţin licenţă să poată crea, procura sau distribui embrioni, notează Cotidianul.

Fenomenele extreme riscă să distrugă ce a mai rămas din agricultura românească. Agricultura românească riscă să intre în impas, din cauza schimbărilor climatice. Specialiştii din domeniile apelor şi agronomiei susţin că fenomenele extreme vor fi din ce în ce mai întâlnite în ţara noastră. Fără investiţii în irigaţii, în programe de împăduri, dar şi fără cercetare pentru identificarea unor soiuri rezistente noilor condiţii, un procent tot mai mare din suprafeţele cultivate riscă să fie compromis. Hidrologii mai atenţionează că fără un management atent al apelor există riscul ca, pe termen lung, să nu se poată asigura alimentarea cu apă pentru anumite zone din sudul şi estul ţării. Pentru programele din domeniul agriculturii şi apelor este nevoie de bani, care întârzie să vină, anunţă Gardianul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite