Depozitele reduc impozitul pe profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitele reduc impozitul pe profit
Depozitele reduc impozitul pe profit

După încheierea anului fiscal, agenţii economici au retras din bănci sumele depuse cu o lună înainte Pentru a plăti un impozit mai mic către stat, agenţii economici îşi orientează

După încheierea anului fiscal, agenţii economici au retras din bănci sumele depuse cu o lună înainte

Pentru a plăti un impozit mai mic către stat, agenţii economici îşi orientează veniturile spre depozitele bancare.

Ca efect al majorărilor succesive ale dobânzii de politică monetară, dobânzile practicate de bănci au crescut constant de la începutul anului. Un avans semnificativ a fost înregistrat în luna aprilie a acestui an.

Astfel, dobânzile noi la depozitele la termen ale gospodăriilor populaţiei au crescut, în medie, cu 1,2 puncte procentuale, de la 8,17% la 9,37%.

Dobânzi mai atractive pentru companii

Majorarea a fost mai importantă pentru economiile persoanelor juridice, pentru care băncile au fost dispuse să plătească cu 1,32 puncte procentuale mai mult (în medie 10,17% în aprilie, faţă de 8,85% în martie).
Dobânzile mai bune au acţionat ca un stimul numai pentru populaţie, ale cărei depozite au crescut în acelaşi interval de la 45,8 miliarde lei la 46,9 milioane lei.

În schimb, economiile societăţilor nefinanciare în lei au evoluat în sens contrar. Astfel, în perioada martie-aprilie depozitele în lei ale acestora au scăzut cu 1,9 miliarde lei, de la 38,5 miliarde lei la 36,5 miliarde lei. Şi asta în ciuda dobânzilor mult mai bune pe care instituţiile de credit au fost dispuse să le plătească.

Analizând evoluţia depozitelor acestei categorii încă de la începutul anului, putem constata că în luna dinaintea încheierii anului fiscal (pe 31 martie), depozitele societăţilor nefinanciare avansaseră cu 1,6 miliarde lei (de la 36,9 miliarde lei la 38,5 miliarde lei).

Evoluţia poate fi explicată printr-un mecanism la care apelează agenţii economici an de an pentru reducerea bazei de impozitare.

"Artificii" de evitare a taxelor

Cât timp veniturile sunt direcţionate către depozitele bancare, profitul brut scade şi, implicit, şi impozitul pe profit ce urmează să fie plătit statului. Iar după încheierea anului fiscal, banii sunt retraşi de la bancă şi utilizaţi pentru acoperirea nevoilor materiale curente.

"E posibil să avem de-a face cu o utilizare a resurselor financiare ale agenţilor economici în aşa fel încât impozitarea să fie optimă din punctul lor de vedere. Este la limita legii, dar în limitele acesteia", este de părere Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pârvan a ţinut să precizeze faptul că nu toţi agenţii economici îşi permit să apeleze la acest artificiu, multe societăţi nereuşind să îşi acopere necesarul financiar şi cu atât mai puţin să economisească la bancă.

Avans important al economiilor în valută

În timp ce economiile în lei ale societăţilor au scăzut în luna aprilie, depozitele în valută au crescut semnificativ (de la 15,7 miliarde lei la 19, 3 miliarde lei). Avansul de 3,6 miliarde lei nu apare, însă, pe fondul evoluţiei cursului valutar, întrucât în intervalul martie-aprilie leul a cunoscut o tendinţă de apreciere faţă de principalele valute.

Secretarul general AOAR susţine că dobânzile mai mari pentru depozitele în valută au atras, în mod firesc, capital speculativ. Ce-i drept, dobânzile la depozitele noi la termen ale societăţilor nefinanciare, constituite în valută, pe o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni au crescut semnificativ în luna aprilie.

Astfel, dacă în luna martie băncile plăteau o bonificaţie de 2,45% pentru aceste depozite, procentul urcase la 5,19% la finele lui aprilie - adică mai mult decât dublu.

În plus, tot în luna aprilie, depozitele în euro ale societăţilor nefinanciare, cu o scadenţă mai mică de un an au crescut aproape de două ori, de la 5,7 miliarde lei la 9,1 miliarde lei, în timp ce pe segmentul societăţilor nemonetare şi a instituţiilor publice, avansul a fost minor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite