Depozitele de muniţii şi soldaţii ruşi se susţin reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

asumate la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, şi să-şi retragă trupele din Republica Moldova.În replică, Iurii Baluevskii, şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Federaţiei

asumate la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, şi să-şi retragă trupele din Republica Moldova.
În replică, Iurii Baluevskii, şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, şi-a exprimat nedumerirea că Alianţa cere Rusiei să-şi retragă cele câteva sute de militari din Transnistria, care se ocupă de menţinerea păcii şi păzesc depozitele de armament, în timp ce "se încheie un acord privind dislocarea în Bulgaria şi România nu a sute, ci a cel puţin două mii şi jumătate de militari americani".
"Echipamentele militare limitate de Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa pe care le posedă regimul separatist de la Tiraspol subminează procesul de soluţionare a conflictului şi constituie o ameninţare reală pentru securitatea şi stabilitatea din întreaga arie de aplicare a Tratatului", susţin autorităţile de la Chişinău. La summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, Rusia şi-a luat angajamentul de a-şi retrage în totalitate forţele armate şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova. Până în prezent însă Moscova a scos din Transnistria doar 20.000 din cele 42.000 tone de muniţie aflate în depozitele de la Colbasna. Existenţa acestor depozite de arme oferă Moscovei posibilitatea de a-şi menţine trupele sub pretext că păzesc muniţia. Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Nikolai Reabov, susţine că Rusia a mai păstrat un contingent de 1.300 de militari, din care o parte activează în forţele de menţinere a păcii. Oficialii moldoveni atrag atenţia că, în cazul unei explozii la depozitul de muniţii de la Colbasna, în Transnistria "nu ar mai rămâne nimic în viaţă pe o rază de 500 de kilometri".

Transnistria, depozit virtual de armament
Transnistria a fost descrisă de echipele de observatori occidentali drept un paradis al crimei organizate şi un depozit virtual de armament conţinând mari cantităţi de mine, muniţii şi arme mici. Se mai bănuieşte că regimul separatist de la Tiraspol are capacitatea de a fabrica şi exporta diferite modele de arme uşoare, inclusiv arme de asalt şi rachete multiple Grad. Mai mult, armele traficate în Transnistria nu dispun de numere de serie, ceea ce le face perfecte pentru reţelele criminale. Anul trecut, un reporter de la săptămânalul britanic "Sunday Times" a demonstrat cât de uşor se pot cumpăra arme din Transnistria. El s-a dat drept intermediar pentru o mişcare islamică şi a fost la un pas de a cumpăra rachete Alazan cu încărcătură radioactivă. Caracteristicile sale tehnice fac din Alazan o armă ideală pentru terorişti. Transnistria a moştenit de la fosta URSS 38 de astfel de rachete.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite