Departamentul de Stat american plaseaza Romania intre tarile care nu pot combate traficul de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania este plasata in grupa a doua de tari care fac eforturi de eliminare a traficului de persoane alaturi de Bulgaria, Croatia, Estonia, Finlanda, Ungaria, Israel, Japonia. Acest lucru il

Romania este plasata in grupa a doua de tari care fac eforturi de eliminare a traficului de persoane alaturi de Bulgaria, Croatia, Estonia, Finlanda, Ungaria, Israel, Japonia. Acest lucru il demonstreaza evaluarea Raportului anual al Departamentului de Stat al SUA privind eforturile de combatere a traficului de persoane pe plan international. Potrivit comisarului-sef Gabriel Sotirescu, directorul Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DCCOA), principalul aspect care a impiedicat Romania sa acceada in grupa superioara a fost imposibilitatea eliminarii coruptiei relationate traficului de persoane, si sprijinul financiar limitat acordat ONG-urilor implicate in protectia victimelor traficului. Daca grupa I, denumita "Tier I", include tarile care indeplinesc standardele minime pentru combaterea fenomenului, grupa a II-a "Tier II", in care este inclusa Romania, cuprinde statele care demonstreaza angajament in solutionarea problemei, dar nu ating standardele internationale. Directorul DCCOA a mai precizat faptul ca principalul neajuns este legat de asistenta victimelor. In prezent, din cele noua adaposturi destinate victimelor traficului numai opt sunt operationale.
Exploatarea sexuala - cea mai grava trauma
Cele mai multe victime ale traficului cu fiinte umane sunt persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. Actiunile de prevenire ale institutiilor statului sunt orientate cu precadere catre varstele mai mici, intre 10 si 17 ani tocmai pentru ca multe dintre victime, la o anumita varsta, devin vulnerabile si astfel pot fi racolate mai usor de catre traficanti. Potrivit comisarului-sef Silviu Erusencu, de la Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din IGPR, principalul mod de traficare este exploatarea sexuala care produce de altfel si cele mai mari traume. In primele cinci luni ale acestui an au fost solutionate 241 de cazuri de trafic de fiinte umane, cu 758 de persoane invinuite dintre care 112 in stare de arest.
Multi minori printre "pestii" capturati de Politie
Interesant este faptul ca in randul acestor persoane invinuite se regasesc si 59 de minori, membri ai gruparilor implicate in traficul de persoane, iar peste o treime sunt femei, aspect care demonstreaza efectul negativ al criminalitatii organizate care se manifesta in tara noastra. Totodata politistii au identificat 1.327 de victime care au facut sau fac parte dintr-un proces penal. Dintre acestea, 1.310 au fost traficate in scopul exploatarii sexuale. Alte 193 de persoane au fost exploatate prin munca fortata. Potrivit statisticilor elaborate de Centrul de Resurse pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane, la aceasta categorie se inregistreaza o crestere in conditiile in care exista o piata foarte dezvoltata a muncii la negru. Prin practicarea cersetoriei au fost exploatate 84 dintre victime.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite