Departamentul de Stat acuză corupţia şi atitudinile rasiste din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia nu are credibilitate, corupţia este o problemă de amploare, iar rromii sunt în continuare discriminaţi în România. Aceasta este concluzia raportului Departamentului de Stat

Justiţia nu are credibilitate, corupţia este o problemă de amploare, iar rromii sunt în continuare discriminaţi în România.

Aceasta este concluzia raportului Departamentului de Stat din Statele Unite, dat publicităţii ieri, la Washington. Doi dintre oficialii români de rang înalt, Traian Băsescu şi Adrian Cioroianu, sunt daţi ca exemple negative în ceea ce priveşte discursul discriminator.

Raportul pe 2007 al Departamentului american de Stat, privind respectarea drepturilor omului în România, îi critică pe preşedintele Traian Băsescu şi pe ministrul de externe, Adrian Cioroianu, pentru declaraţiile rasiste făcute în cursul anului 2007. Cazul celor doi este menţionat la capitolul dedicat minorităţilor etnice, şi în special a cetăţenilor de origine rromă.

Raportul vorbeşte despre "violenţe gratuite împotriva acestora". Una dintre principalele probleme ale României este Justiţia. Se recunoaşte "independenţa", dar şi "ineficienţa" actului de justiţie din ţara noastră. Este criticat Tudor Chiuariu, fostul ministru al justiţiei. "În timpul suspendării preşedintelui, noul ministru al justiţiei a cerut demiterea procurorului-şef anticorupţie care se ocupă de dosarele politicienilor de rang înalt.

Momentul ales şi maniera în care s-a făcut această mutare, deşi legală, a ridicat semne de întrebare cu privire la ingerinţa politicului în anchetele pe rol ale procurorilor". Este criticat şi faptul că responsabilii "tunurilor bancare" au fost achitaţi de parlament. Lipsa de încredere a cetăţenilor în Justiţie s-ar datora şi percepţiei publice, care consideră judecătorii şi magistraţii "corupţi" sau "aserviţi politic".

Un alt capitol este reprezentat de condiţiile "mizere" din închisori, acestea fiind departe de "standardele europene". Abuzurile poliţiei şi ale aparatului de securitate reprezintă o altă problemă pentru Bucureşti. Raportul critică faptul că poliţiştii susţin de fiecare dată că folosesc forţa pentru "autoapărare" şi că sunt "predispuşi mituirii".

Referendum finanţat fără transparenţă

Raportul conchide că referendumul din mai a fost corect, însă sursele de finanţare au fost netransparente. Totodată, se susţine că parlamentul a votat în favoarea suspendării preşedintelui în ciuda avizului negativ din partea Curţii Constituţionale.

Se vorbeşte şi despre violenţele împotriva femeilor şi despre discriminarea acestora în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor publice, lucru datorat "prejudecăţilor sociale". Totodată, se remarcă discriminarea homosexualilor şi a persoanele bolnave de HIV. Guvernul este criticat, în schimb, pentru ineficienţa în apărarea femeilor şi copiilor. SIE şi SRI sunt criticate pentru interceptările telefonice, iar mass-media tinde să devină controlată de oligarhi, se mai arată în raport.

Principalele critici

Lipsa de credibilitate a Justiţiei şi ingerinţele politicului în actul de justiţie
Corupţia la aproape toate nivelurile
Libertatea religioasă
Condiţiile de detenţie
Discursul rasist la nivelul celor mai înalte funcţii
Discriminarea femeilor şi a homosexualilor
Lipsa de protecţie a femeilor şi copiilor
"Oligarhizarea" mass-media
BOR care se opune retrocedărilor proprietăţilor greco-catolice

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite