Demonstraţii de istorie date de unguri pe Calea Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

continuă şi astăzi, cu lansări de carte şi parade militare.Macheta Forului lui Traian, donată României Zeci de bucureşteni s-au oprit ieri în faţa Muzeului de Istorie sau la Cercul Militar,

continuă şi astăzi, cu lansări de carte şi parade militare.
Macheta Forului lui Traian, donată României
Zeci de bucureşteni s-au oprit ieri în faţa Muzeului de Istorie sau la Cercul Militar, ca să-i admire pe soldaţii Legiunii XV Apollinarias din Savaria (astăzi Szombathely, în Ungaria) şi, ulterior, să viziteze expoziţia "Dacia Avgvsti Provincia.
Crearea provinciei". Atracţia expoziţiei sunt portretele împăraţilor romani Domiţian, Traian, Hadrian şi Gallenius, aduse din Muzeul Capitolini, precum şi fragmente din reliefuri şi statui descoperite în cursul cercetărilor arheologice recente din Basilica Ulpia din Forul lui Traian de la Roma. Printre aceste fragmente există şi o statuie de dac, piesă prezentată pentru prima dată publicului într-o expoziţie. Macheta Forului lui Traian, realizată în perioada interbelică de arhitectul italian Italo Gismondi, a fost donată statului român de către statul italian, iar bucureştenii o pot vedea acum la Muzeul de Istorie.
Băsescu, cel cu nume de împărat
Cu ochii după "romanii" maghiari, care au depus armele la Columna lui Traian, în Lapidarium-ul Muzeului Naţional, elevii veniţi de la şcolile private din Bucureşti s-au îmbulzit mai mult la fotografii cu soldaţii, decât la vizitarea expoziţiei. Mai mult, copiii au primit autografe de la participanţii din Ungaria direct pe palme sau pe caietele de teme.
Între timp, ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, şi primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, erau felicitaţi de către ambasadorul Republicii Italiene la Bucureşti, Daniele Mancini, că poartă numele marelui împărat roman, referindu-se, de fapt, la preşedintele României, Traian Băsescu. Cel mai pricopsit din tot evenimentul organizat la Muzeul Naţional de Istorie a României a fost edilul Capitalei, Adriean Videanu, care a primit o invitaţie de a vizita Roma, anul viitor.
"Războiul" continuă şi astăzi
Legiunea XV Apollinarias va mai face o demonstraţie de luptă astăzi, în Parcul Herăstrău, la intrarea dinspre Piaţa Charles de Gaulle. Echipaţi cu uniforme, căşti, săbii şi arcuri cu săgeţi, soldaţii promit că vor respecta stilul şi tacticile folosite în epoca romană, spre deliciul spectatorilor. Tot astăzi, la sediul Muzeului de Istorie va avea loc lansarea volumului "Alburnus Maior III", o monografie care prezintă rezultatele cercetărilor în necropola romană de incineraţie de la Tăul Corna, Roşia Montană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite