Democraţii islamice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi în Malaysia, mici deponenţi din Marea Britanie preferă să-şi deschidă conturi în noile linii bancare islamice pe care le-au iniţiat o serie de bănci britanice: spre uimirea chiar

Ca şi în Malaysia, mici deponenţi din Marea Britanie preferă să-şi deschidă conturi în noile linii bancare islamice pe care le-au iniţiat o serie de bănci britanice: spre uimirea chiar şi a funcţionarilor bancari, aceşti adevăraţi creştini preferă să renunţe la obţinerea unei dobânzi, interzise de Islam, pentru a fi siguri că băncile nu folosesc banii lor pentru tranzacţii de felul alimentării cu arme a ambelor tabere beligerante din vreun conflict african.

Franţa renunţă însă treptat la despărţirea statului de Biserică, pentru a finanţa de la bugetul naţional construcţia de moschei în locul vreunor sponsori din Orientul Mijlociu bogat şi habotnic. Un documentar tv arăta cum musulmanii din Belgia îşi organizau, de la nivel comunitar, o formaţiune politică cu crezuri religioase. Una dintre revendicările politice majore ale musulmanilor din America sau Europa este introducerea strictei legi islamice - sharia - măcar în anumite aspecte ale societăţii.

Problema întâlnirii societăţilor musulmane cu democraţia este că o pot folosi pentru a anula. Iranul este o "democraţie originală": organizează alegeri, dar candidaţii prea liberali sunt interzişi de atotputernicele instituţii conservatoare. Originală este şi democraţia din Turcia, unde armata a fost nevoită de câteva ori să ia puterea unor majorităţi guvernamentale prea tentate de islamizarea unui stat secular prin Constituţie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite