Demnitarii-pistolari se antrenează pe poligonul "Iosif Sârbu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâna întinsă perfect, palma strânsă pe mâner, răsuflarea ţinută, numai ochiul de ţintă deschis. O secundă, două, apoi, foc! Acestea sunt indicaţiile pe care le aud demnitarii români

Mâna întinsă perfect, palma strânsă pe mâner, răsuflarea ţinută, numai ochiul de ţintă deschis. O secundă, două, apoi, foc! Acestea sunt indicaţiile pe care le aud demnitarii români care urmează cursurile de armă şi muniţii la Complexul de Tir "Iosif Sârbu", din Băneasa. În zece zile, cu 600 de lei, persoanele de peste 18 ani, stabile psihic şi fără cazier pot învăţa să tragă cu pistolul. Dacă oricine poate face cursul, permis de armă cu glonţ nu pot obţine decât parlamentarii, magistraţii şi demnitarii aflaţi în funcţie.

Sebastian Bodu a luat lecţii de tir
"Avem cam 20 de cursanţi pe lună, iar de curând ne-a vizitat şi domnul Sebastian Bodu, preşedintele ANAF", a dezvăluit colonelul în rezervă Valentin Palade, specialistul complexului. Favorizaţi de noua legislaţie în domeniu, demnitarii şi magistraţii sunt aşteptaţi zilnic la poligon. "În cazul lor e o discriminare pozitivă, pentru că foarte mulţi se încadrează în regimul de apărare şi pază. Dacă se simt în pericol, pot să doarmă cu pistolul pe noptieră", a adăugat Valentin Palade. Colonelul nu s-a despărţit o clipă de dosarul cu Legea 295/2004, biblia oricărui armurier. A vorbit despre legitima apărare, despre regimul naţional de arme şi muniţii şi despre responsabilitatea impusă de un revolver cât de mic. "În primul rând, posesorul unei arme trebuie să înţeleagă că nimeni nu este mai presus de lege", a conchis el.

"Îl aşteptăm şi pe domnul Năstase"
La cursuri participă atât generali ieşiţi la pensie, cât şi femei de afaceri sau studenţi care vor să devină detectivi particulari. Totul pentru că, potrivit legii, permisele de portarmă se revizuiesc în martie 2007. Pentru novici există exerciţii speciale, cum ar fi atârnarea unor greutăţi de mâna întinsă pentru a elimina tremurul. Însă nici cei cu experienţă nu sunt neglijaţi de instructori. "Noi am antrenat campioni olimpici la tir aici. Oricât de pistolari s-ar da unii, tot avem ce să le arătăm", a spus unul dintre instructori. Deşi la poligonul din Băneasa nu se trage decât cu arme de calibru 5,6 milimetri, instructorii au afirmat că "îl aşteptăm aici şi pe domnul Adrian Năstase, vânător împătimit".

"Am trimis pe mulţi la plimbare"
La sfârşitul perioadei de pregătire se dă un test teoretic, care condiţionează trecerea cursului. Notă de absolvire înseamnă între 7 şi 10. "Domnul Bodu a primit 9", a precizat, râzând, Valentin Palade. Totuşi, specialistul complexului a recunoscut că "a trimis pe mulţi la plimbare". "Nu dăm permis pentru indivizi care reprezintă un pericol public. ştiu un caz cu un ins care, din gelozie, şi-a împuşcat prietena, i-a ucis şi tatăl, apoi a fugit în pădure, unde, înconjurat de poliţişti, şi-a tras un glonţ în cap", a povestit Valentin Palade.

Poliţia închiriază Carpaţi şi Makarov
Conform legii, demnitarii sunt autorizaţi să poarte arme pe durata mandatului, cu o prelungire de cel mult un an. Poliţia închiriază pistoale Carpaţi, cu 550 lei pe an, şi Makarov, cu 750 lei pe an, acestea provenind dintr-un lot de arme predate de poliţiştii care au ieşit la pensie. În aceste preţuri intră şi muniţia aferentă, 12 cartuşe pentru fiecare pistol. Constantin Grumuzescu, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, a precizat că, "până în prezent, demnitarii au tras doar în poligon, întreaga muniţie fiind intactă la toţi cei care au închiriat pistoale". În Bucureşti sunt înregistrate 360 pistoale cu glonţ.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite