Demnitari de ieri şi de azi, maeştri la înşfăcat case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Timp de 18 ani, înalţii oficiali ai statului român au arătat că sunt dispuşi să facă orice pentru un apartament sau o vilă de lux obţinute pe nimic din fondul locativ al

>> Timp de 18 ani, înalţii oficiali ai statului român au arătat că sunt dispuşi să facă orice pentru un apartament sau o vilă de lux obţinute pe nimic din fondul locativ al statului.

Politicienii cărora le-au fost atribuite case de la RA-APPS ca locuinţe de serviciu refuză în continuare să le părăsească deşi mandatul de demnitar pentru care au primit respectivele imobile spre folosinţă a expirat de ani buni. În prezent, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat se judecă în instanţă cu 17 foşti demnitari pentru recuperarea locuinţelor închiriate la preţuri modice.

RA-APPS a transmis, în urma unei solicitări făcute de ziarul "Adevărul", lista cu persoanele fizice care ocupă case deşi nu sunt îndreptăţite. Printre ei se regăsesc figuri marcante, precum fostul ministru social-democrat al Tineretului şi Sporturilor, Georgiu Gingăraş, şi fostul procuror-general al României, Joiţa Tănase. Potrivit listei RA-APPS, cinci dintre persoanele date în judecată sunt deja decedate. Probleme "morale" în materie au şi actualul preşedinte Traian Băsescu şi liderul PSD, Mircea Geoană.


Geoană reprezintă doar unul din lunga listă de politicieni şi demnitari care ar putea beneficia de noua lege votată de către parlamentari. Casa în care locuieşte liderul PSD se află pe lista primei tranşe de imobile pe care RA-APPS se pregăteşte să le scoată la vânzare.

Liderul social-democrat a anunţat însă că nu are în plan cumpărarea locuinţei primite pe vremea când era ministru de externe. "Nu intenţionez să achiziţionez locuinţa în care stau în acest moment. Doresc să accelerez procedurile de a găsi o altă soluţie imobiliară, un apartament pe care l-am contractat, pentru a putea să ies din toată această nebunie", a explicat, ieri, Geoană.

Cu toate acestea, timp de trei ani, preşedintele PSD a stat împreună cu familia sa în casa din strada Cucu Starostescu nr. 3, în condiţiile în care, potrivit legii, ar fi trebuit să o elibereze la expirarea mandatului de ministru. De remarcat că, în propria-i declaraţie de avere, senatorul şi-a trecut soţia ca titular în cazul a două proprietăţi: un teren intravilan de 1.000 metri pătraţi în comuna Corbeanca şi un apartament de 98 metri pătraţi în Capitală, dobândit încă din 1988, pe strada Uruguay nr. 6. De asemenea, în anul 2006, Geoană a vândut aproape 10.000 de mp de teren intravilan.

Cazare studenţească la RA-APPS pentru fiica lui Gingăraş

Fostul ministru PSD Georgiu Gingăraş refuză şi acum să elibereze locuinţa de protocol de pe bulevardul Unirii nr. 68, bloc K2 şi se judecă de mai bine de doi ani cu RA-APPS. Legal ar fi fost ca imobilul să fie returnat RA-APPS de fostul demnitar încă din februarie 2003, însă în apartament s-a mutat fiica sa, studentă la o facultate din Capitală.

"Nu mor cei de la RA-APPS dacă mai aşteaptă doi ani, să termine şi fata facultatea", le-a explicat, la un moment dat, Gingăraş jurnaliştilor piteşteni. Pentru respectiva locuinţă, Gingăraş plăteşte RA-APPS o chirie de 150 RON lunar, deşi tariful perceput în mod normal pentru un astfel de spaţiu ar fi undeva între 550 şi 700 de euro lunar.

Chiriaşi cu probleme, morţii daţi în judecată

Unui alt personaj aflat pe lista de procese iniţiate de RA-APPS, Cristian Valeriu Hadji-Culea, fost preşedinte al Televiziunii Publice, i-a expirat contractul de închiriere în aprilie 2007 şi a fost notificat prin executor judecătoresc să evacueze apartamentul de pe strada Mihai Eminescu.

Tot pe Eminescu, într-un apartament al RA-APPS, stă şi consilierul parlamentar Mihaela Popescu Nistorescu - beneficiară a unui dosar de evacuare. Joiţa Tănase, fost procuror general al României, face şi ea obiectul unui dosar de evacuare deschis la Judecătoria Sector 1, aflat în pronunţare, pentru un apartament de pe Bulevardul Unirii, închiriat de la RA-APPS în martie 2001.

Dosare pe rol mai au şi Constantin Sava, fost secretar general al Senatului, cu apartament primit pe Bulevardul Unirii, Constatin Liviu Cepoi, fost vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, şi Ileana Vasile Ozunu, angajat MAI. Pe listă mai figurează ca fiind date în judecată din aceleaşi motive alte cinci persoane, în prezent decedate: Nicolae Gavrilă, ex-preşedinte Centrocoop, Dan Iosif, deputat, Părăluţă Mihai, deputat în perioada "92-"96, şi Manea Constantin.

Bolojan se contrazice cu legea

Secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, a declarat că RA-APPS va păstra în administrare 400 de clădiri, sedii de partide, de misiuni diplomatice, locuinţe de protocol şi de serviciu pentru demnitarii în funcţie, sedii de sindicate.


Locuinţele de serviciu nu pot fi cumpărate, dar demnitarii care au dobândit case cu contracte de încheiere sau pe convenţie civilă au drept de preempţiune la cumpărarea lor, afirmă Bolojan, deşi în lege scrie altceva. În rest, RA-APPS va vinde clădirile la preţurile de piaţă.

RA-APPS deţine 1.000 de imobile în toată ţara, din care 900 în Bucureşti, 500 din acestea urmând a fi vândute, spune Ilie Bolojan. Există în continuare 80 de contracte de închiriere pentru locuinţe, încheiate cu 80 de foşti demnitari ai statului, majoritatea provenind din anii "90. Aceştia au fost înştiinţaţi de RA-APPS că trebuie să elibereze spaţiile locative, unii eliberându-le, alţii preferând să dea Regia în judecată. Din cei 17 cu care Regia se judecă, Ilie Bolojan i-a nominalizat pe fostul procuror general Joiţa Tănase şi pe fostul ministru al Sporturilor, Georgiu Gingăraş.


În apartamentele de serviciu de pe strada Mareşal Prezan, unde odinioară locuiau alături de Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Radu Vasile, a rămas doar actualul preşedinte al Senatului. Fostul ministru Silvia Ciornei a eliberat locuinţa, îndată ce a fost notificată. Bolojan a declarat că în Bucureşti există blocuri de locuinţe de serviciu pe străzile Eminescu, Polonă, Bogdan-Vodă, iar SRI şi MApN au cumpărat deja locuinţele care le-au fost repartizate.

Geoană, contract cu termen necunoscut

Bolojan a declarat că RA-APPS nu i-a prelungit contractul de închiriere lui Mircea Geoană, dar nu a precizat când expiră acesta. Întrebat dacă Geoană şi-ar putea cumpăra case, Bolojan a precizat că trebuie văzut întâi dacă locuinţa sa se află pe lista caselor de vânzare.

"Apartamentul", un scandal continuu

Afacerea "Apartamentul" a apărut pentru prima dată în 1993, cu ocazia discutării celebrului raport al comisiei parlamentare, condusă de Romulus Vonica. Printre cei care erau acuzaţi că ocupă ilegal vile se aflau Nicolae Olteanu, Mircea Dinescu, dar şi… "celebra" revoluţionară Margareta Costea, soacra lui Mircea Geoană (str. Grădina Bordei nr. 69). În 1997, Corpul de Control al Guvernului a reluat dosarul "Apartamentul" şi a identificat şi alte personaje, foşti demnitari, diplomaţi sau şefi de servicii secrete care rămăseseră abuziv în casele din Primăverii, Dorobanţi şi Floreasca.

Toţi plăteau o chirie simbolică! Interesant mai este şi faptul că, în 1993, comisia Vonica a identificat persoanele care ar fi trebuit să poarte răspunderea "pentru atribuirea ilegală şi preferenţială de locuinţe" din fondul protocolului de stat. Erau nominalizaţi Petre Roman, Nicolae Olteanu şi Paul Jwerbas, Traian Băsescu, Adrian Severin, Mihai Zissu şi alţii. Comisia a sesizat Parchetul pentru comiterea unor posibile fapte de corupţie şi abuzuri grave. În zadar… Afacerea continuă!
(Ch. Levant)


Băsescu încă mai are o "problemă morală"!

Preşedintele României este, la rândul său, un vechi "chiriaş de lux". Cazul "Băsescu-locuinţe ilegale" a făcut de cel puţin două ori obiectul unor sesizări penale pentru mai multe locuinţe de serviciu pe care le-a primit sau repartizat abuziv. Este vorba despre locuinţa din strada Argentina, la care a renunţat în favoarerea unor prieteni, famila Şuteu.

În Piaţa Victoriei, în calitate de ministru, Băsescu i-a repartizat o locuinţă lui Călin Marinescu, alias "Şogunul", iar în Aviatorilor 57, el a primit spaţiu locativ pentru toată familia, deşi locuia singur. În 2002, pe vremea când era primar general, Traian Băsescu domicilia, în acte, într-un apartament de protocol din str. Mareşal Vasile Prezan, ce-i fusese repartizat din 1997.

În acelaşi timp, soţia sa, Maria Băsescu, domicilia, în acte, într-o vilă închiriată tot de la stat, cea de pe Aviatorilor nr. 57. Condiţii în care, în luna august 2002, Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) din subordinea Consiliului Municipal îi repartiza primarului general Traian Băsescu un alt apartament de lux, de 330 mp, într-o vilă din str. Ştefan Mihăileanu.

Câteva luni mai târziu îl cumpăra cu infima sumă de 19.000 de dolari. În urma unui scandal imens de presă, Băsescu a recunoscut că are "o problemă morală", promiţând că o "va rezolva". Nu a făcut-o! Ajuns şef al statului, Traian Băsescu s-a mutat la Vila Lac 3. Băsescu a mai făcut afaceri imobiliare şi cu prietenii săi din gruparea Golden Blitz. (Cristian Vasilcoiu, Christian Levant)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite