Demisii reactioneaza dur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul juridic al MS, condus de la Municipal Controalele dispuse de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, in 148 de spitale cu datorii, s-au lasat cu restructurarea a 24 de Consilii de

Serviciul juridic al MS, condus de la Municipal
Controalele dispuse de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, in 148 de spitale cu datorii, s-au lasat cu restructurarea a 24 de Consilii de Administratie si revocarea a 15 Comitete Directoare. "S-a ajuns la situatia in care s-au corupt angajati ai ministerului. Seful serviciului juridic din MS, Ioana Suran, asigura asistenta juridica si Spitalului Universitar Bucuresti si, in acelasi timp, lucra la noua lege a spitalelor. Lucrurile se impotmoleau si nu intelegeam de ce. In consecinta, am dispus destituirea din functie a Ioanei Suran", a declarat Nicolaescu. In urma controlului, s-au identificat trei tipuri de spitale: cele care au datorii justificate de numarul mare de pacienti, cele cu datorii, dar care si-au indeplinit totusi criteriile de performanta si cele care au datorii fara ca macar sa trateze toti pacientii prevazuti in contract. Pentru prima categorie, vor fi integral platite datoriile, pentru a doua categorie, vor fi achitate doar cele in limita indicatorilor, iar pentru a treia categorie, nu se va plati nici o datorie.

La Spitalul Universitar, comisia de ancheta a stabilit ca directorul general a delegat raspunderea catre seful laboratorului clinic de radio-diagnostic, cu toate ca acesta nu avea atributii de conducere in fisa postului. Mai mult, prof. dr. Emanoil Popescu avea 78 de ani, iar conform legii nu mai putea fi sef de sectie. Ministrul a precizat ca la Spitalul Universitar exista sapte cazuri in care directori de clinica au peste 70 de ani. Conform legii, raspunderea penala exista doar pana la 75 de ani. Totusi, acest act nu-l absolva de responsabilitate pe cel care si-a delegat competentele.

Asociatia Spitalelor, membra UGIR
Cea mai vehementa impotrivire fata de legile propuse de Ministerul Sanatatii a venit din partea Asociatiei Spitalelor din Romania. Desi grupeaza directorii spitalelor de stat din tara, Asociatia face parte din UGIR 1903. Uniunea Generala a Industriasilor din Romania grupeaza marii patroni din industria din tara, iar directorii de spitale conduc, inca, unitati medicale de stat.

Vor fi demisi dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar si al Spitalului de Urgenta Elias, rectorul Universitatii de Medicina, prof. dr. Florian Popa, directorul Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", prof. dr. Al. V. Ciurea, directorul general al Spitalului Clinic de Urgenta "Dr. Bagdasar Arseni", dr. Serban Bradisteanu, directorul Institutului de Cardiologie "CC Iliescu", prof. dr. Dan Tulbure, directorul general al Spitalului Clinic Fundeni. La Institutul de Boli Infectioase "Dr. Matei Bals", unde director este prof. dr. Adrian Streinu Cercel, va fi demis Consiliul de Administratie, cu care are contract directorul.

Ministrul sanatatii a confirmat ancheta publicata sambata de ziarul Adevarul. Contractul de asociere in participatiune dintre Centrul medical Romar si Spitalul CF2 s-a facut cu pagubirea statului. Desi spitalul aducea atat spatiul, cat si aparatura medicala, iar Romar reteaua de calculatoare si managementul, beneficiile erau impartite disproportionat. Spitalul lua 14 la suta, iar Romar peste 80 la suta.

Rocada intre SUB si CMR
Dupa destituirea din functie a dr. Sorin Oprescu, de la Spitalul Universitar, se pare ca prof. dr. Mircea Cinteza ar putea sa devina director al acestei unitati medicale. Pentru asta, el ar trebui sa renunte la functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. La conducerea forului medicilor ar putea ajunge dr. Oprescu, care este in prezent presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti.

Feudalii protesteaza
"Ministrul sanatatii deformeaza adevarul. Astept ordinul de demitere, dar si motivele si sper sa aiba o motivatie-beton pentru ca din raportul de analiza nu a reiesit asa ceva. Dansul vrea sa abata atentia opiniei publice de la epidemiile de care e vinovat direct", a declarat, ieri, prof. dr. Sorin Oprescu. Prof. dr. Al. V. Ciurea, directorul Spitalului Bagdasar-Arseni, a spus ca datoriile unitatii medicale pe care o conduce sunt justificate si daca ministrul crede ca e mai bine fara directori-medici, "asa sa ne ajute Dumnezeu". Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", ne-a declarat ca spitalul nu avea datorii, ba, mai mult, are de primit 49 miliarde de lei. "Nu stiu ce vina are Consiliul de Administratie daca a fost lasat in functie Comitetul Director, fiindca si-a facut treaba", a adaugat prof. dr. Cercel. Vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, ne-a spus ca "aceasta actiune facuta duminica are un aspect heirupist si dovedeste panica ministerului inainte de dezbaterea legii spitalelor si a ordonantei de urgenta privind rectificarea bugetara". Presedintele Camerei Federative (Sindicatul Medicilor), dr. Dan Peretianu, ne-a declarat ca sustine o parte din masurile propuse de legile din "pachetul Nicolaescu". Sindicalistii nu vor initia proteste pentru pastrarea in functie a directorilor. Acestora le ramane posibilitatea atacarii in justitie a deciziei. Alti directori care au facut-o au castigat, a adaugat dr. Peretianu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite