Demisii în lanţ în silvicultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurarii din Bacău pleacă din ţară ca să nu plătească lemnul furat Silvicultorii români nu par să mai fie interesaţi de meseria de pădurar. Din 2006, ei plătesc din salariul

Pădurarii din Bacău pleacă din ţară ca să nu plătească lemnul furat

Silvicultorii români nu par să mai fie interesaţi de meseria de pădurar. Din 2006, ei plătesc din salariul propriu lemnele tăiate ilegal şi furate din păduri.

La Direcţia Silvică Bacău este un "du-te - vino" permanent. Lună de lună, fluctuaţia în rândul lucrătorilor silvici atinge un procent de 10 la sută.

În ultimii doi ani, peste 300 de specialişti în silvicultură au părăsit sistemul, nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să plătească pagubele produse de hoţii de lemn.

Jandarm sau pompier, ca alternativă

"Sunt două motive pentru care ne pleacă oamenii: procesul de restructurare, dar mai ales retribuţia salarială. Neplăcerile au apărut în anul 2006, când angajaţii silvici, care aveau salarii de 4-5milioane de lei vechi, au fost obligaţi să plătească valoarea lemnului care dispărea din pădure", ne-a declarat directorul Direcţiei Silvice Bacău, Gheorghe Savu.

Între timp, valoarea arborilor furaţi a crescut de peste 200 de ori faţă de anul 2005. Ca urmare, pădurarii au ales să opteze pentru alte meserii din sectorul bugetar, unde salariile sunt mai bune. Ei s-au transferat la Pompieri, la Jandarmerie sau la Poliţie. "Specialiştii noştri au aviz de port-armă şi le este uşor să pătrundă în aceste instituţii. Unii au ales chiar să ia calea Occidentului", mai spune Savu.

Au dispărut 77.000 de hectare de pădure

În anul 1990, Direcţia Silvică Bacău administra o suprafaţă de 275.000 de hectare de pădure, iar în 2005 mai avea doar 200.000 de hectare, iar în 2008 sunt 198.000 de hectare. Pentru că suprafaţa administrată e mai mică, s-au făcut restructurări în rândul personalului.

"În luna iulie 2007, am majorat cu 40 la sută salariile pădurarilor, neglijând personalul TESA. Sperăm că anul acesta vom reuşi să mulţumim toate categoriile de salariaţi", se plânge Gheorghe Savu. Directorul mai spune că instituţia sa are acum 1.100 de angajati, dintre care 600 personal silvic, restul fiind personal auxiliar.

Un pădurar are gestiune deschisă de aproximativ 500 de hectare în zona de deal şi peste 1.000 de hectare în zona de munte şi are un salariu lunar de circa 7 milioane de lei. Cum singur nu se poate lupta cu hoţii, el trebuie să solicite venirea jandarmilor ori de câte ori observă că au loc tăieri ilegale.

Ceea ce nu spune directorul, dar spun mulţi dintre locuitorii care stau în preajma pădurii, este că de multe ori pădurarii ştiu exact cine fură, dar sunt cointeresaţi să tacă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite