Demisii bune pentru Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

americanilor faţă de nedecomunizarea serviciilor secrete a fost subliniată în mai multe rânduri. În perioada primelor două mandate ale preşedintelui Iliescu, 1990-1996, criticile vizau

americanilor faţă de nedecomunizarea serviciilor secrete a fost subliniată în mai multe rânduri. În perioada primelor două mandate ale preşedintelui Iliescu, 1990-1996, criticile vizau menţinerea vechilor securişti în posturi-cheie, dar şi a sistemului fostei Securităţi, despre care s-a spus că s-ar fi metamorfozat în SRI şi SIE. De asemenea, americanii, dar şi oficiali din alte ţări occidentale, considerau că România masca, de fapt, continuarea supremaţiei Securităţii, de data aceasta moştenirea acesteia fiind preluată de nu mai puţin de nouă servicii secrete. De asemenea, după 1990, au existat multe exemple de faptul că foşti ofiţeri ai Securităţii continuau politica antioccidentală a regimului comunist.

Serviciile secrete, incompatibile cu NATO
În 1997, când preşedintele american Bill Clinton a venit la Bucureşti pentru a consola România pentru neprimirea în NATO, la hotelul Intercontinental, şeful Serviciului de Presă al Casei Albe le spunea jurnaliştilor veniţi de peste Ocean în Air Force 1 că România va intra în Alianţa Nord-Atlantică atunci când îşi va curăţa serviciile de informaţii. Chiar dacă România a intrat după câţiva ani în Alianţa Nord-Atlantică, criticile nu au încetat, cererea Washingtonului nefiind decât parţial pusă în practică. Pe diferite canale, aceste critici au fost transmise frecvent în ultimul an.

Adjuncţii SIE, schimbaţi după o acţiune comună cu americanii
La sfârşitul anului trecut, trei dintre adjuncţii SIE au fost schimbaţi din funcţie. "Toţi trei au fost securişti", spunea atunci Ion Mihai Pacepa, fostul nr.2 în spionajul extern până în 1978, când a cerut azil politic în SUA. Pacepa mai afirmă că aceştia au fost trecuţi în rezervă după ce au colaborat cu americanii la o "acţiune comună". Pacepa nu a dat alte detalii, ca de altfel nici românii sau americanii. S-a bănuit că americanii s-au convins însă că foştii adjuncţi ai lui Gheorghe Fulga nu au prezentat încredere partenerilor noştri din NATO.

Laudele lui Băsescu şi curcile lui Timofte
În mod special după rezolvarea cazului jurnaliştilor în Irak, preşedintele Băsescu a lăudat serviciile secrete. El nu a luat nicio atitudine recent când SRI a confundat găinile cu curcile în cazul provenienţei gripei aviare. Raportul promis de SRI pentru 15 iunie privind această gafă nu a fost făcut public şi nici nu au urmat sancţiuni.

Criticile occidentalilor
Principalele critici la adresa serviciilor secrete din România se referă la numărul extrem de mare al acestora, 9. Astfel, România este campioană mondială din acest punct de vedere. Totodată, conform unor dezvăluiri făcute recent de Adevărul, cele nouă servicii au un număr mult mai mare de angajaţi decât avea Securitatea comunistă.
Alte acuzaţii privind activitatea serviciilor secrete se referă la afacerile pe care acestea le pot face. România este singura ţară din NATO care dă dreptul serviciilor secrete să aibă activităţi economice. Datorită faptului că acestea sunt patronate de serviciile secrete, nici nu pot fi controlate conform legii. Alte acuzaţii se referă la numărul extrem de mare de interceptări telefonice, comparabile cu cele din SUA. De asemenea, SRI, SIE şi celelalte servicii secrete sunt acuzate că nu ar fi făcut o restructurare din temelii a structurilor fostei Securităţi şi că în funcţii-cheie au fost păstraţi foşti securişti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite