Demisie pentru alarma falsa cu bomba aviara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din Ceamurlia nu stiu inca de ce au ramas fara pasari si de ce sunt ,sechestrati la domiciliu". Autoritatile nu-si pot justifica decizia de sacrificare in masa a orataniilor, mai ales ca au

Oamenii din Ceamurlia nu stiu inca de ce au ramas fara pasari si de ce sunt ,sechestrati la domiciliu". Autoritatile nu-si pot justifica decizia de sacrificare in masa a orataniilor, mai ales ca au fost avertizati de specialisti ai Comisiei Europene inca din noaptea de vineri, ziua izbucnirii crizei, ca prezenta anticorpilor gripei aviare la rate este frecventa si nu poate fi un semnal de alarma. Potrivit unui document intern al grupului de experti constituit la nivelul Comisiei Europene, care gestioneaza problema gripei aviare, probabilitatea ca virusul sa fie slab patogen este destul de mare, mai ales ca la gainile din Ceamurlia nu au fost descoperiti anticorpi ai gripei aviare. Autoritatile romane insa au intrat in panica si au decis uciderea pasarilor si izolarea oamenilor. Reprezentantii Comisiei Europene au intervenit din nou si au precizat ca in Romania nu s-a confirmat existenta virusului gripei aviare. Comisia Europeana a intrat in sarabanda declaratiilor contradictorii privind posibilitatea aparitiei unor cazuri de gripa aviara in tara noastra. Desi purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a anuntat ca prezenta virusului in Romania ,este negativa", autoritatile de la Bucuresti insista ca deocamdata nu au fost efectuate toate testele. ,Cei de la Comisia Europeana au fost si ei alarmati, tocmai de aceea au trimis experti aici, dar si-au dat seama ca masurile luate de noi nu vor da posibilitatea unui eventual virus sa se extinda", a spus Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. ,Probabil datele Comisiei Europene se bazeaza pe informatiile furnizate de experti asupra faptul ca dureaza mult izolarea virusului. Timpul lung scurs din primul moment si pana astazi poate insemna ca este vorba despre un virus slab patogen, adica nu foarte periculos. Toate semnele merg catre aceasta concluzie pentru ca, daca era un virus puternic, gripa s-ar fi extins deja pana la Slobozia sau Bucuresti", a spus Eugen Olaru, seful Sectiei Viroze Majore de la IDSA. Daca in prima faza oficialii au spus ca sunt sanse de zero la suta ca virusul sa nu poata fi izolat, acum situatia s-a schimbat radical. ,Daca ieri eram convins in proportie de 50% ca poate fi virusul gripei aviare, astazi nu mai sunt sigur decat in proportie de 10% de aceasta posibilitate. Aceasta parere este a unui patolog si nu a reprezentantului IDSA", a spus Olaru. Daca, totusi, virusul va fi izolat, probabil pana la finalul acestei saptamani, dupa cum spune presedintele ANSV, Ion Agafitei, probele vor ajunge in Marea Britanie pentru un rezultat final.
Tulcenii vor demisia lui Flutur si se plang ca veterinarii cer spaga
Oficialii turismului din Delta Dunarii cer demisia ministrului Gheorghe Flutur. "Noi condamnam mai ales maniera prin care s-a facut aceasta campanie de intoxicare si de dezinformare a populatiei. Aceasta campanie de dezinformare a adus un prejudiciu enorm intregii tari. Directia sanitar veterinara nu si-a facut treaba cum trebuie, iar pasarile au murit nu din cauza gripei aviare, ci datorita faptului ca nu au mai fost vaccinate de nu stiu cati ani", a declarat Cornel Gaina, directorul unui complex turistic din Delta. Localnicii din Ceamurlia de Jos spun ca medicul veterinar nu le vaccineaza pasarile decat daca i se da spaga. Marian Negoi, un localnic din Ceamurlia, ne-a declarat ca medicul veterinar din sat l-a obligat sa semneze ca a refuzat vaccinarea pasarilor, dar ca in realitate, medicul a fost cel care a refuzat sa le vaccineze. Paul Cononov, guvernatorul Deltei spune ca monitorizarea zonei Deltei va continua pana in momentul in care infirmarea gripei aviare va deveni oficiala. De doua zile nu s-a mai gasit decat o singura lebada moarta. Oricum, migratia mare nici nu a inceput inca", a declarat Paul Cononov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite