"Demersul lui Frunda a fost neinspirat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sosită la Bucureşti pentru a încuraja reformele din România, Susanne Kastner, vicepreşedintele Bundestagului german, este de părere că iniţiativa lui G. Frunda nu a fost foarte inspirată. Ea

Sosită la Bucureşti pentru a încuraja reformele din România, Susanne Kastner, vicepreşedintele Bundestagului german, este de părere că iniţiativa lui G. Frunda nu a fost foarte inspirată. Ea a făcut aceste declaraţii în cadrul interviului acordat în exclusivitate Adevărului. Susanne Kastner este cunoscută drept militantă pentru drepturile minorităţilor şi considerată o susţinătoare a minorităţii germane din România.
- Cum calificaţi respingerea în Senat a ordonanţei de urgenţă privind Departamentul Naţional Anticorupţie?
- Dacă politicienii, mă refer la reprezentanţii coaliţiei la guvernare, ar fi fost cu toţii pe baricade şi ar fi votat cu toţii în sensul intereselor guvernului, cu siguranţă că nu s-ar fi ajuns la o astfel de situaţie.
- Cum este perceput în străinătate ceea ce s-a întâmplat în Senat?
- Vestea nu a ajuns încă în străinătate la dimensiunile cu care a fost percepută în România. Eu însămi am aflat vestea abia, aici, la Bucureşti. De accea, în străinătate nu creat aşa valuri, cum cred unii în România.
- Deci, clasa politică românească nu şi-a pierdut din credibilitate?
- Nu, în niciun fel. O pierdere a încrederii şi o creştere a scepticismului a fost determinată, în schimb, de dezbaterea despre minorităţile din România (cu privire la maghiari) din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Mă refer la dezbaterea iniţiată în APCE de Gyorgy Frunda asupra definiţiei naţiunii. Aceasta irită pe unii parlamentari în Germania mai mult decât respingerea ordonanţei privind PNA în Senat.
- Are România nevoie de o lege asupra statutului minorităţilor?
- Drepturile minorităţilor trebuie şi sunt respectate în România. Nici nu se pune problema nerespectării drepturilor. Dar nu este o idee bună ca această lege să fie formulată de aşa manieră încât să fie pus sub semnul întrebării statul naţional, pentru că este o problemă delicată. şi nu este o idee bună să fie dezbătută problema statutului minorităţilor înainte de aderarea României la UE. În plus, drepturile minorităţilor din România sunt garantate de Constituţia ţării, care trebuie să fie şi este respectată în ţara dumneavoastră.
- Dar autonomia culturală a minorităţilor, cât de necesară este ea în România?
- O dezbatere asupra autonomiei culturale este inutilă înainte de termenul aderării. Problema poate fi dezbătută în România, dar nu trebuie discutată în APCE. Ceea ce a făcut Gyorgy Frunda este neinspirat.
- Cum se văd acuzaţiile de corupţie, majoritatea din PSD, de către colegii dumneavostră din Partidul Social-Democrat (SPD) german?
- Da, este adevărat că se află acum în anchetă cazuri de corupţie din PSD, PNL şi PC şi niciunul din PD. Am încredere că procuratura din România îşi face treaba temeinic şi că nu se orientează după partide, ci după dovezi. Dacă se vrea o justiţie independentă, nu trebuie făcute condamnări înainte ca justiţia să dea sentinţa. Trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie, ea trebuie aplicată inclusiv de presă. Ce ar însemna dacă eu, Susanne Kastner, aş fi învinuită de cineva din Germania de corupţie şi ar trebui să mă retrag din funcţie pentru că presiunea opiniei publice este atât de mare? Justiţia trebuie să aibă ultimul cuvânt de spus, nimeni altcineva.
- Spuneaţi că aderarea României la UE este o decizie politică. Ce înseamnă acesta când un memebru al guvernului german, ministrul economiei, Michael Glos, alături de alţi politicieni conservatori se declară împotriva integrării României în 2007?
- Am vorbit cu ministrul Glos la telefon despre toată situaţia aceasta. Nu ştiu când, cum şi în ce context a făcut aceste declaraţii. ştiu însă că părţi din Partidul Creştin-Social (CSU) german au o reţinere faţă de termenul aderării României. Unii membri ai CSU sunt îngrijoraţi de o aderare prea rapidă a ţării dumneavoastră şi consideră că procesul de integrare trebuie să fie încetinit. Dar şi ministrul Glos ştie că UE a luat deja o hotărâre în acest sens şi că amânarea cu un an a aderării are numai efecte negative pentru România. şi am discutat această problemă cu ministrul economiei german.
- şi l-aţi convins, doamnă Kastner?
- Situaţia nu este atât de gravă precum se spune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite