Delta salvată: Ucraina renunţă la Bîstroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ucrainene au revocat Decizia finală privind realizarea celei de-a doua faze a proiectului de construcţie a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră (proiectul

Autorităţile ucrainene au revocat Decizia finală privind realizarea celei de-a doua faze a proiectului de construcţie a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră (proiectul Bîstroe), adoptată în mod unilateral în luna decembrie 2007.

Actul de revocare a fost adoptat la data de 11 august 2008 de Cabinetul de miniştri de la Kiev ca urmare a hotărârii celei de-a patra reuniuni a statelor-părţi la Convenţia de la Espoo cu privire la evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, precum şi ca urmare a angajamentului asumat de Ucraina cu ocazia aceleiaşi reuniuni de a-şi reconsidera decizia finală privind întreg proiectul Bîstroe.

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, a transmis în cadrul unei audienţe care a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe o copie a deciziei autorităţilor de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu, a declarat pentru cotidianul "Adevărul" că revocarea finalizării proiectului reprezintă "un pas înainte", dar Ucraina trebuie să se conformeze şi celorlalte hotărâri ale Convenţiei de la Espoo.

"Sperăm că vor respecta toate cerinţele şi vor opri lucrările", a mai precizat Boiangiu. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, România este dispusă să reia dialogul cu autorităţile de la Kiev pentru identificarea unor soluţii la chestiunea proiectului ucrainean al canalului Bîstroe în deplină conformitate cu dreptul internaţional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite