Dejul şi Câmpia Turzii, pe urmele Clujului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele apei şi solului arată, din nou, un nivel de poluare mult peste pragul admis de normele internaţionale Continuăm astăzi prezentarea gradului ridicat de poluare în care se

Analizele apei şi solului arată, din nou, un nivel de poluare mult peste pragul admis de normele internaţionale

Continuăm astăzi prezentarea gradului ridicat de poluare în care se "scaldă" oraşele României prin analiza probelor de aer, apă şi sol din încă două oraşe ale judeţului Cluj: Dej şi Câmpia Turzii.

Dacă probele de aer au relevat prezenţa noxelor uzuale cu mult sub pragul admis, rezultatele analizelor făcute unor probe de apă şi sol din aceste oraşe confirmă poluarea din Cluj. Dar, în plus, pe lângă prezenţa în exces a compuşilor toxici de plumb, la Câmpia Turzii, solul prezintă şi o suprapoluare cu zinc.

Probele de sol au fost prelevate din centrul oraşelor, respectiv din zona Parcului Municipal - în Câmpia Turzii şi în zona Farmaciei Minerva, lângă Parcul Central -, în oraşul Dej. Probele de apă au fost recoltate, cu martori, din sistemul central de alimentare cu apă potabilă, tot din zonele precizate. Pe scurt, rezultatele din Câmpia Turzii sunt următoarele: 18 μg de compuşi toxici cu plumb la fiecare litru de apă potabilă, când normele admise prevăd cel mult 10 μg Pb/litru!

Solul prezintă 108 mg de Pb la fiecare kilogram de pământ, în loc de cel mult 20mg/kg, cât ar fi acceptat. Şi zincul din sol este în exces, 232 mg în fiecare kg de pământ, în loc de 100 mg/kg cât ar fi suportabil. În Dej, poluarea s-a dovedit a fi mai mică, înregistrându-se numai 17,5 μg de plumb la fiecare litru de apă (în loc de 10) şi 31 mg de produşi toxici cu plumb la fiecare kg de sol (în loc de 20). Precizăm că analizele noastre au urmărit şi alţi parametri fizico-chimici, dar din lipsă de spaţiu îi prezentăm numai pe aceia la care s-au înregistrat valori peste cele admise.

S-au mai testat: cadmiul, fenolii şi amoniul - pentru apă, precum şi bioxidul de sulf, bioxidul de azot, monoxidul de carbon, pulberile în suspensie şi hidrogenul sulfurat pentru probele de aer.

Ce se poate întâmpla

Ieri am prezentat pe larg care sunt efectele poluării cu plumb. Reamintim astăzi că distruge conexiunile nervoase, provoacă întârzieri mintale (mai ales la copii) şi o scădere sensibilă a acuităţii auditive şi vizuale. Din tabloul clinic nu lipsesc colicile abdominale, pietrele la rinichi şi sterilitatea la femei.

Ionii de zinc sunt extrem de toxici pentru orice plantă, iar pentru om excesul de zinc este dăunător pentru că împiedică absorbţia fierului şi a cuprului, accentuând anemiile.

Nu există o legătură bine documentată între gradul de poluare a solului cu zinc şi alterarea sănătăţii persoanelor care consumă legume sau fructe ce au crescut pe un astfel de sol. Calitatea apei din pânza freatică, în care ar putea ajunge ionii de zinc, este însă strâns legată de calitatea solului prin care trece.

Ce spun autorităţile din Cluj-Napoca

Articolul de ieri din "Adevărul" a pus pe jar autorităţile din Cluj. În timp ce reprezentanţii primăriei şi prefecturii consideră prudent că trebuie monitorizate cu atenţie toate reclamaţiile, conducerea Consiliului Judeţean şi a Companiei Regionale de Apă Someş a participat la o conferinţă de presă extraordinară, în care s-au respins ca neveridice informaţiile din măsurători.

Dorin Ceatarâş, directorul Companiei de Apă Someş (CAS), a afirmat, în cadrul conferinţei de presă, că măsurătorile efectuate zilnic de laboratoarele companiei indică valori mici, mult sub nivelul celor relatate în măsurătorile publicate ieri de "Adevărul".

Ceatarâş admite că mai sunt cetăţeni care deţin conducte de plumb în instalaţiile interioare, dar crede că acestea nu pot depăşi valoarea maximă de 3 micrograme, susţine acesta. Reţeaua de alimentare cu apă a municipiului Cluj a fost modernizată, fiind investite sume considerabile în ultimii ani, de peste 120 milioane de euro, mai spune Ceatarâş, care a adăugat că au sunat foarte mulţi clujeni la Compania de Apă pentru a se interesa de calitatea acesteia.

Primăria e mai rezervată

Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Cluj, ne-a declarat că, în acest moment, instituţia nu are atribuţii directe în această chestiune. Totuşi, preocupată de soarta cetăţenilor, primăria va avea în noua organigramă un birou de mediu în care vor fi urmărite reclamaţiile şi sesizările cetăţenilor, probabil până la sfârşitul anului, a mai declarat Raimonda Boian.

Prefectul Alin Tişe a cerut, în urma materialului, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Gărzii de Mediu, să efectueze noi măsurători şi să ia măsurile care se impun pentru a se vedea dacă semnalele date de publicaţie se verifică. Potrivit şefului Autorităţii de Sănătate Publică, Aurel Deleanu, nu a fost înregistrată în ultima vreme boala provocată de excesul de plumb, saturnism.

Potrivit şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului Cluj, Septimiu Sânmrghiţan, calitatea apei nu este problema agenţiei. În schimb, poluarea solului este una istorică, care se situează sub limita admisibilă, iar cea datorată autovehiculelor, este şi aceasta sub valoarea permisă de legislaţie. (Alice Baciu)

Primarii, contrariaţi de rezultate

Edilii din Câmpia Turzii şi Dej s-au arătat surprinşi de rezultatele măsurătorilor de sol şi apă potabilă făcute în localităţile lor cu ajutorul laboratorului mobil şi au luat poziţii evazive.

"Nu ştiu să avem probleme de mediu de acest tip. Nu avem industrii poluante în zonă… Mechel, firma rusească, care produce aici oţel beton, sârme de oţel, cuie ş.a., are staţii de neutralizare şi nu prezintă riscuri. În Parcul Municipal, de unde au fost luate probele de apă, am improvizat anul acesta o conductă ca să fie apă potabilă disponibilă pentru trecători cu ocazia zilelor oraşului şi provine din sistemul de alimentare al urbei. Dar nu avem informaţii că ar avea cantităţi de plumb peste limita admisă", spune Ioan Vasinca, primarul din Câmpia Turzii. Viceprimarul din Dej a găsit mai curând cauze istorice rezultatelor.

"Concentraţia de plumb găsită în Parcul Central din Dej, în zona Farmaciei Minerva, poate avea o cauză ce ţine de trecut. Pe locul respectiv a funcţionat zeci de ani o tipografie. În ceea ce priveşte calitatea apei, există ceva probleme din cauza conductelor şi a branşamentelor vechi de 30-40 de ani.

De multe ori, apa e plină de rugină din această cauză. Poate că şi concentraţia de plumb tot de aici se trage. Avem însă un proiect de 3,2 milioane de euro prin care vom schimba reţeaua veche cu una din polietilenă", explică Costan Morar, viceprimarul din Dej. (Laura Toma)

Laboratorul nostru respectă normele internaţionale!

Pentru că unele persoane dintre cele care ar trebui să ia măsuri de reducere a gradului de poluare în oraşul Cluj-Napoca au găsit de cuviinţă să conteste analizele făcute de noi, precizăm următoarele:

Probele de sol s-au prelevat din centrul oraşului Cluj, chiar din spaţiile verzi din Piaţa "Avram Iancu", iar probele de apă au fost ridicate fie de la asociaţii de locatari, fie din fântâni, având proprietarii drept martori la aceste operaţiuni. Laboratoarele de Mediu ale RQC oferă o monitorizare în timp real a calităţii aerului, apei şi a solului pentru cele două rafinarii ale Grupului Rompetrol, Petromidia şi Vega.

Obiectivul central al acestora este asigurarea protecţiei şi sănătatea mediului înconjurător, precum şi prezervarea microclimatului specific zonei în care activează. În caz de poluări accidentale, firma Rompetrol Quality Control foloseşte un laborator mobil care, în măsura în care este disponibil, este folosit de redacţia cotidianului "Adevărul" pentru desfăşurarea campaniei "Calitatea condiţiilor de mediu în oraşele României".

Pachetele de servicii oferite de ROMPETROL QUALITY CONTROL respectă standardul SR EN ISO/CEI 17025:2005 (Certificat nr.333-L/07.05.2007). Procedura de acreditare este asigurată de Asociaţia de Acreditare din România - RENAR, unicul organism naţional abilitat şi recunoscut pe plan mondial ca semnatar al protocoalelor de recunoaştere multilaterală cu I.L.A.C. - International Laboratory Accreditation Convention, E.A. - European Cooperation for Accreditation şi I.A.F. - International Accreditation Forum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite