Degringoladă la republicani după înfrângerea lui McCain
0După pierderea alegerilor prezidenţiale de către John McCain şi înfrângerea din Congres, pentru Partidul Republican american se anunţă o luptă ideologică într-un moment în care este lipsit
După pierderea alegerilor prezidenţiale de către John McCain şi înfrângerea din Congres, pentru Partidul Republican american se anunţă o luptă ideologică într-un moment în care este lipsit de lideri de marcă şi în plină traversare a deşertului care va dura, în cel mai bun caz, doi ani, până la alegerile legislative din 2010, susţin analiştii politici. Iar aceasta în condiţiile în care tinerii par să încline spre un al treilea curent nou apărut: liberalii lui Ron Paul.
Reîntoarcerea sa în Senat cu această înfrângere fără drept de apel lasă partidul fără un lider vizibil şi divizat între diferitele curente ideologice şi în care unii analişti văd o posibilă ruptură a coaliţiei întemeiate odinioară de Ronald Reagan: conservatorii sociali, susţinătorii politicilor fiscale şi experţii în politică externă. Prezente în toate sectoarele, diviziunile se regăsesc şi în privinţa priorităţilor.
În continuare, partidul trebuie să decidă care va fi următorul cal de bătaie între economie, în general, politicile fiscale, în particular (Mitt Romney), politica externă după atentatele din 11 septembrie (Rudy Giuliani) şi apărarea valorilor morale, precum opoziţia faţă de avort (Huckabee şi probabil Palin).
La înfrângerea în cursa pentru Casa Albă s-a adăugat şi dezastrul din alegerile legislative, astfel încât partidul se vede obligat, potrivit afirmaţiilor guvernatorului de Arkansas, Mike Huckabee, să evalueze acum “unde se află şi încotro se îndreaptă”. Ceea ce va trebui să facă prin urmare partidul este să înţeleagă că nu mai poate câştiga alegerile bazându-se doar pe populaţia albă, rurală din micile localităţi şi adoptând poziţii închistate.
Este linia adoptată, de exemplu, de principalul lider de culoare conservator, Michael Steele, susţinător al consensului în ideea de a-i atrage pe alegătorii afro‑americani, hispanici şi de alte confesiuni religoase decât cele evangheliste.
Este sectorul care şi-a pus în Bobby Jindal, guvernatorul de origine hindusă din Louisiana, speranţele în găsirea unui model anti-Obama.
Cei care au dispărut de pe hartă sunt, deocamdată, aşa-numiţii “neocons”, deja slăbiţi în al doilea mandat al lui George W. Bush şi dispăruţi acum complet din luptă.

Partidul trebuie să evalueze unde se află şi încotro se îndreaptă

Mike Huckabee
guvernator de Arkansas