Defrişările şi ploile dărâmă mânăstirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călugării riscă să rămână fără chilii din cauza inconştienţei celor care au tăiat pădurile Abia sfinţită, mânăstirea din comuna Cornu, judeţul Bistriţa Năsăud, are deja

Călugării riscă să rămână fără chilii din cauza inconştienţei celor care au tăiat pădurile

Abia sfinţită, mânăstirea din comuna Cornu, judeţul Bistriţa Năsăud, are deja probleme. Pământul se surpă din cauza ploilor abundente din ultimele săptămâni.

Mânăstirea ctitorită de scriitoarea Aurora Cornu, fosta soţie a lui Marin Preda, este ameninţată de alunecările de teren. După ploile din ultimele trei săptămâni, pentru că dealul a rămas fără pădure, pământul a luat-o la vale, ameninţând chiliile.

Mânăstirea cu hramul Sfântului Ioan Evanghelistul a fost sfinţită joia trecută şi deja au apărut problemele. Pământul din jurul ei o ia la vale. "Alunecările de teren se apropie ameninţător de repede şi de corpul de chilii. Căutăm oameni cu bunăvoinţă care să ne poată ajuta să stabilizăm terenul printr-o metodă care să nu fie prea costisitoare.

Specialiştii care au văzut locul estimează costul lucrărilor de stabilizare între 100.000 şi 200.000 de euro", a declarat, pentru Rompres, duhovnicul mânăstirii, fost fizician, părintele Arsenie Muscalu.

Semnele vremurilor

Mânăstirea e situată pe vârful dealului din Cornu, iar în jurul ei dealul se surpă văzând cu ochii. Arhitecţii încearcă să salveze începutul de mânăstire.

Referindu-se, deopotrivă, la realitatea imediată, dar şi la prorocirile sfinţilor, părintele vorbeşte despre "semnele vremurilor". "Aşa este vremea noastră. Nu mai este un timp aşezat. Oamenii sunt frământaţi şi, dacă sunt frământaţi, vor răspândi în jur bucurie, dragoste, pace? Nu. Agitaţia lor se va reflecta şi în purtarea lor. Vor fi mereu mai agresivi, mai răi. ", a mai spus părintele Arsenie.

Piedici neaşteptate


Stabilită în Franţa, încă din 1960, scriitoarea Aurora Cornu, prima dintre cele trei soţii ale lui Marin Preda, a venit în 2002 în România pentru a ridica o mânăstire în amintirea părinţilor şi a soţului

Lucrările la mânăstire au început cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist

S-a făcut mai întâi un drum spre acea poiană, dar a venit o viitură şi l-a luat

Au început să pregătească terenul, dar terenul a început să alunece

În 2007 s-au construit bisericuţa şi chiliile, care acum sunt în pericol

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite