ING: Deficitul bugetar ar putea depăşi 8,5% în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ING: Deficitul bugetar ar putea depăşi 8,5% în 2009
ING: Deficitul bugetar ar putea depăşi 8,5% în 2009

Reformele necesare respectării acordului cu FMI vor fi greu de implementat fără un guvern puternic, iar cea mai mare ameninţare la adresa înţelegerii cu finanţatorii externi o reprezintă adâncirea deficitului bugetar. Acesta ar putea ajunge, la sfârşitul anului, la 8,5%-9% din PIB, arată un raport al ING Bank.

Ţinta de deficit bugetar, convenită cu FMI pentru 2009, a urcat la 7,3% din PIB, după ce, la începutul anului, finanţatorii estimau un deficit de 4,6% pentru România. Mai mult, FMI a revizuit în urcare prognoza privind deficitul bugetar pentru 2011, de la 2,7% la 4,2% din PIB, ceea ce înseamnă că România nu se va încadra în limita de 3% cerută de Comisia Europeană pentru acel an.

"Un deficit bugetar atât de mare presupune măsuri dure pentru a-l limita în 2010, în contextul unei reveniri economice slabe în România - cu o posibilă prelungire a recesiunii, în ciuda previziunilor noastre - şi politici fiscale mai aspre decât se estima până acum”, se arată în raportul citat de NewsIn.

Documentul precizează că scenariul cel mai optimist este întârzierea celei de-a patra tranşe de la FMI. “Din punctul nostru de vedere, scenariul optimist ar fi o întârziere a plăţii celei de-a patra tranşe de la FMI (de la finalul lui martie 2010)", se spune în raport.

Criza politică pune în continuare presiune pe leu şi pe dobânzi, consideră ING. "Rezistenţa FMI va avea doar un efect temporar (un leu mai puternic şi dobânzi mai mari), pe măsură ce bătălia politică influenţează negativ economia reală, în plus faţă de creşterea actuală a primei de risc (pentru România)", explică analiştii.

"Dacă instabilitatea politică persistă, România ar putea să se decupleze de regiune în ceea ce priveşte creşterea economică şi evoluţiile cursului de schimb. Va creşte, de asemenea, probabilitatea pentru o nouă coborâre a ratingului", se mai arată în raport.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite