Deficitul bugetar la cinci luni, mai mare cu 1,71% faţă de 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficitul bugetar la cinci luni, mai mare cu 1,71% faţă de 2008
Deficitul bugetar la cinci luni, mai mare cu 1,71% faţă de 2008

În primele cinci luni ale acestui an, bugetul general consolidat a marcat un deficit de 2,1%, în creştere cu 1,71% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când acest indicator se plasa la 0,39%.

Potrivit execuţiei bugetare din perioada 1 ianuarie - 31 mai 2009, cheltuielile totale la bugetul general consolidat au crescut cu 6,8% faţă de perioada similară din 2008, în timp ce veniturile au scăzut cu 6,9%.

Veniturile fiscale au fost cu 5% mai mici decât cele din primele cinci luni ale anului trecut, încasările din TVA şi din impozitul pe profit înregistrând cele mai semnificative scăderi: 15,7%, respectiv 7,7%. Pe de altă parte, impozitul pe salarii şi pe venit a adus încasări cu 10,2% peste nivelul din 2008, iar veniturile din accize au urcat cu 8,6%.

Împrumuturile Finanţelor au costuri exorbitante

La capitolul cheltuieli, cele cu dobânzile - ca urmare a împrumuturilor pe care Ministerul de Finanţe le-a contractat de la bănci pentru finanţarea deficitului bugetar - au cunoscut o creştere masivă, de 65,1%. Ele au fost urmate de cele cu asistenţa socială - 22%. Totodată, cheltuielile de personal au urcat cu 16,1% faţă de primele cinci luni din 2008.

Datele de pe primele cinci luni ale anului arată că Ministerul de Finanţe a reuşit să se încadreze, cel puţin momentan, în ţintele de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Cu toate acestea, aceleaşi rezultate i-au determinat pe analiştii Fondului să revizuiască drastic estimările pentru evoluţia economiei româneşti în 2009: produsul intern brut (PIB) ar putea ajunge de la 4,1% la 7%-8%.

În această perioadă, FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite