Defectologul nu-l lasa pe om sa ajunga leguma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela are 26 de ani si e defectolog. Cand se recomanda celor din jur, citeste pe chipul lor neintelegere si dezorientare. "Ce-o mai fi si asta, defectolog?" Multi n-au auzit in viata de lor

Mihaela are 26 de ani si e defectolog. Cand se recomanda celor din jur, citeste pe chipul lor neintelegere si dezorientare. "Ce-o mai fi si asta, defectolog?" Multi n-au auzit in viata de lor cuvantul asta, daramite sa stie la ce se refera.
Obiectul muncii
Se cheama ca esti defectolog, dupa cum ne-a spus Mihaela, dupa ce termini sectia de Psihopedagogie Speciala din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din Bucuresti. Cel putin acesta a fost traseul ei. A absolvit facultatea cu pricina, a facut stagii de practica prin scoli speciale, a lucrat la Primaria sectorului 2, la Autoritatea Tutelara, si-acum sta opt ore pe zi la un centru de recuperare pentru persoane cu handicap din Capitala. Aici sunt internati peste o suta de tineri de peste 20 de ani. E un centru rezidential, ceea ce inseamna ca persoanele cu pricina stau permanent acolo pana la implinirea varstei la care nu mai sunt considerati tineri. Sunt persoane abandonate, au venit aici de la alte centre, de prin leagane, iar viitorul multora dintre ei nu se arata prea luminos. Cel mai probabil, dupa ce vor implini 35 de ani, vor merge in centre de adulti si apoi, in mod logic, in centre pentru batrani. Terapia care se face cu ei, se face pentru intretinere. Daca nu se lucreaza cu aceste persoane, "fie raman in starea asta de "leguma", fie mor". in cazul lor, se face in primul rand terapie senzoriala: "Il iei si-l faci sa reactioneze la anumiti stimuli, prin mangaiere, prin aromoterapie, prin stimuli vizuali, meloterapie. incerci, de fapt, sa-l faci sa se simta mai bine, sa vada, sa auda, sa simta, sa reactioneze la altceva decat patul in care sta sau ora la care vine mancarea". Programul Mihaelei urmeaza coordonatele programului acestor persoane cu deficiente. Dupa masa de dimineata, incep orele de terapie. Tinerii sunt impartiti pe grupe, in functie de nivelul lor intelectual, fizic, in functie de problema pe care o au si de gradul acesteia. "Daca e o problema foarte grava, se face terapie individuala. Daca nu, poti lucra in grup, cu trei, sase, maxim opt persoane". Iar terapiile aplicate sunt si ele extrem de diverse: "Poti sa faci terapie prin joc (ludoterapie), ca sa-i maresti motricitatea, ca sa vezi daca intelege regulile. La ei poti sa faci un joc format din doua reguli si daca le-au inteles pe alea doua, adica "te duci pana acolo, iei aia de acolo si o duci dincolo", e mare lucru!" Se face, de asemenea, terapie comportamentala pentru cei cu tulburari de comportament. Terapia cognitiva se aplica celor care au tulburari de perceptie, de reprezentare, de gandire, si scopul ei e acela de a le restructura intr-un anumit sens aceste procese cognitive. Se mai face si terapie psihomotrica, pentru cei care au probleme locomotorii, neuropsihice, de coordonare, de echilibru. in fine, pentru a le imbunatati starea, se aplica si terapia ocupationala, asta insemnand sa-i gasesti o ocupatie care sa-i faca placere".
Marile succese ale meseriei
Acestea sunt cateva dintre calitatile pe care ar trebui sa le aiba un defectolog pentru ca munca lui sa aiba rezultate. Terapiile astea dau roade doar daca sunt permanent aplicate si intarite. "Poti sa il inveti astazi o poezie sau care sunt zilele saptamanii si, daca nu mai repeti treaba asta in continuare, dupa doua luni o iei de la capat. Pana la urma, ideea e sa-l aduci la nivelul acela la care el sa se poata autoservi, in functie de gradul de deficienta pe care il are, sa manance singur, sa se imbrace singur, sa mearga la toaleta singur, sa-si pastreze igiena corporala, sa-si formeze un instinct de conservare, sa-l aduci la un nivel in care sa-si comunice starile, sa spuna ceea ce vrea, sa stie sa ceara ce vrea, sa spuna ce-l doare". Caci, oricat de dureros ar fi, pentru multi dintre ei nu se poate face mai mult de atat. Si-atunci, trebuie sa te multumesti cu cate putin, sa fii fericit pentru fiecare reusita a lor, oricat de mica. Daca astepti minuni, meseria asta nu e pentru tine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite