Deep Impact a lovit in plin cometa Tempel 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succes istoric pentru NASA Agentia Spatiala Americana si-a mai trecut in cont un succes istoric. Ieri, cu putin inainte de ora noua, un proiectil trimis de pe o sonda cosmica a lovit in plin cometa

Succes istoric pentru NASA
Agentia Spatiala Americana si-a mai trecut in cont un succes istoric. Ieri, cu putin inainte de ora noua, un proiectil trimis de pe o sonda cosmica a lovit in plin cometa Tempel 1. Impactul dintre proiectilul lansat de sonda americana Deep Impact si cometa a avut loc cu trei minute mai tarziu decat ora prevazuta si a lovit astrul zburator cu o viteza de 37 de mii de kilometri pe ora. Inainte de a se dezintegra, racheta a trimis pe Pamant o fotografie a cometei, un astru neregulat, in forma de para, cu o suprafata aparent alba, pe care se puteau observa mai multe cratere. Tehnicienii NASA au anuntat ca proiectilul a cazut exact in locul stabilit, dupa trei corectii succesive ale traiectoriei, facute in ultimele 90 de minute. Camerele de luat vederi, montate pe sonda spatiala, au surprins si ele imagini inedite cu norul de praf degajat dupa impact, la o distanta de 133 de milioane de kilometri de Terra. NASA a confirmat ca misiunea s-a incheiat cu bine, in aplauzele celor prezenti la centrul de control din Pasadena. Lansata pe 12 ianuarie de la Cape Canaveral, in Florida, sonda Deep Impact a parcurs in 173 de zile peste 430 de milioane de kilometri pana a ajuns in apropierea cometei Tempel 1.
A fost ca o ciocnire intre un tantar si un Boeing
Prin aceasta misiune, in premiera absoluta pentru cucerirea spatiului, NASA a dorit sa obtina esantioane din nucleul cometei. Cu ajutorul acestora, specialistii spera sa adune informatii vitale privind formarea planetelor si originea vietii pe Pamant. Expertii cred ca pot verifica si teoriile conform carora apa si formele primitive de viata ar fi ajuns pe Pamant prin intermediul unor comete sau meteoriti. Cometele sunt bucati masive de gheata si praf cosmic care orbiteaza in jurul Soarelui si care dateaza cam de 4,5 miliarde de ani, avand aproape aceeasi varsta cu sistemul solar. Ele s-au format din materia ramasa dupa ce un nor de gaze si praf cosmic s-a condensat, formand Soarele si planetele. Tempel 1 este o cometa care calatoreste pe orbita eliptica, intre Marte si Jupiter, cu o viteza de aproape 23.000 de km pe ora. NASA sustine ca impactul intre proiectil si cometa este comparabil cu coliziunea dintre un tantar si un...Boeing.
Un astrolog rus da in judecata agentia spatiala americana
in timp ce la Pasadena se sarbatorea reusita misiunii, in Rusia, un tribunal din Moscova examina cererea depusa de astrologul rus Marina Bai impotriva Agentiei Spatiale Americane. Astrologul ceruse interzicerea experientei NASA, considerand ca bombardarea cometei aduce atingere valorilor morale, vietii naturale in spatiu, ducand la destabilizarea echilibrului natural al fortelor Universului. Astrologul a cerut un prejudiciu de 9 miliarde de ruble (circa trei miliarde de dolari).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite