Decretul italian de expulzare va fi analizat astăzi de Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reconstituirea în cazul Mailat va avea loc astăzi în Italia. Între timp, violenţele din Peninsulă continuă, iar premierul Romano Prodi subliniază că poporul italian nu este xenofob. Liderii

Reconstituirea în cazul Mailat va avea loc astăzi în Italia. Între timp, violenţele din Peninsulă continuă, iar premierul Romano Prodi subliniază că poporul italian nu este xenofob. Liderii grupurilor din Parlamentul European dezbat astăzi în plen decretul italian de expulzare.

Autorităţile italiene vor organiza astăzi prima reconstituire a incidentului din 30 octombrie, când românul Nicolae Romulus Mailat ar fi jefuit-o şi ucis-o pe italianca Giovanna Reggiani. În cadrul acestei proceduri, declaraţiile făcute de femeia de orginie română care l-a denunţat pe Mailat vor avea valoare de dovadă.

Mailat este suspectat de omucidere voluntară. În timpul unei audieri preliminare şi a unei discuţii cu avocatul său, Piero Picinini, Mailat a recunoscut că a agresat-o pe Giovanna Reggiani şi că i-a furat geanta, dar a negat că ar fi ucis-o.

Român împuşcat mortal lângă Napoli

Marian Buzatu Nazian, un român în vârstă de 31 de ani, a fost împuşcat mortal în torace, sâmbătă, la Castelvolturno, în apropiere de Napoli. Cadavrul său a fost descoperit de un alt cetăţean român, care a alertat autorităţile. Anchetatorii iau în calcul două ipoteze de lucru - o reglare de conturi între români sau o răzbunare a localnicilor.

La 26 septembrie, la Roma, un român a fost ucis prin împuşcare. Victima fusese, se pare, obligată să se aşeze în genunchi înainte să fie împuşcată în cap. Potrivit primelor informaţii, a fost vorba despre o reglare de conturi între bande rivale. Totodată, o româncă a fost găsită moartă vineri seară la Milano, lângă o baracă în flăcări.

Prodi: Poporul italian nu este xenofob

Premierul Italiei, Romano Prodi, a precizat, într-un interviu difuzat de TVR, că poporul italian nu este absolut deloc xenofob şi subliniază că decretul-lege privind siguranţa publică nu îi vizează doar pe români, ci pe toţi aceia care pot provoca situaţii periculoase, grave.

Premierul italian a menţionat însă că au existat numeroase episoade de tensiune, de delincvenţă, care au dus la stări de iritare, la momente de duritate. După Italia, şi Marea Britanie examinează adoptarea unor măsuri similare în ceea ce îi priveşte pe imigranţii ilegali.

Apel pentru combaterea violenţei

Ministrul italian al sănătăţii, Livia Turco, a cerut românilor din Peninsulă să combată violenţa pentru a contribui la reducerea criminalităţii şi a se integra mai repede în societate. Într-o întâlnire avută sâmbătă cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti, ministrul i-a asigurat pe cei prezenţi de "amiciţia" sa, însă le-a transmis că va susţine în continuare decretul guvernamental referitor la condiţiile de expulzare.

Din sală, unii români au protestat faţă de valul xenofob cu care se confruntă din cauza lui Mailat. Cel mai vocal a fost boxerul Paul Tiberiu Chiriac, tonul folosit determinându-i pe unii conaţionali, dar şi pe consilierii ministrului să-l invite să părăsească sala.

Porc contra moschee

Mai mulţi activişti, împreună cu şefa filialei din oraşul italian Padova a formaţiunii autonomiste Liga Nordului, Mariella Mazzetto, au plimbat un porc pe un teren aparţinând primăriei, pe care ar urma să se construiască o moschee. Noul pachet de legi ale siguranţei naţionale prevede că, pentru construirea unor noi moschei, municipalitatea să consulte cetăţenii printr-un referendum.

Liderii grupurilor din Parlamentul European dezbat astăzi în plen decretul italian de expulzare şi problemele legate de comunitatea de imigranţi română şi rromă, potrivit agenţiei italiene APCOM. La reuniune, Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru justiţie, Franco Frattini. (Liliana Năstase/Oana Iuraşcu/Adina Şuteu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite