"Deconspirările ar putea să afecteze imaginea Academiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Febra deconspirării îi lasă reci pe membrii Academiei Române, care îşi aşteaptă în linişte rândul la CNSAS. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei, spune că instituţia nu va cere în mod

Febra deconspirării îi lasă reci pe membrii Academiei Române, care îşi aşteaptă în linişte rândul la CNSAS. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei, spune că instituţia nu va cere în mod oficial dosarele, după modelul Uniunii Scriitorilor, care le-a solicitat, deja.
- De ce Academia Română a tăcut până acum şi nu şi-a cerut turnătorii?
- Deocamdată constatăm că multe alte instituţii sunt implicate şi probabil că CNSAS-ul este ocupat până peste cap cu solicitări, încât noi aşteptăm să ne vină rândul. Nu ne grăbim, pentru că nu avem motive de grabă. Eu sper că în Academie nu sunt oameni care au avut de-a face cu Securitatea, în sensul de a colabora ca poliţie politică. Sigur, înainte de "89, oricine a avut o poziţie cât de cât remarcabilă în societate a avut contact cu Securitatea. Se ştie că orice universitate avea un ofiţer care răspundea de instituţia respectivă, dar asta nu însemna neapărat colaborare sau un serviciu făcut Securităţii. Aceşti oameni se interesau de ce se întâmplă în instituţie şi nu puteai evita contactul cu ei şi răspunsul la unele întrebări. Dar de aici şi până la a fi informator, în sensul cel mai vulgar şi de jos al cuvântului, este o distanţă.
- Ar trebui să fie o acţiune concertată a Academiei, care să ceară dosarele membrilor săi, după modelul Uniunii Scriitorilor?
- Eu cred că, deocamdată, ar trebui să fie o acţiune individuală. Academia este copleşită de multe alte griji acum, încât nu asta ar fi preocuparea noastră principală, pentru că nu ar schimba nimic în Academie, decât poate ar putea pune într-o situaţie jenantă unii membri. Dar statutul nu prevede nici excluderi, decât în situaţii de condamnări penale.
- Există temeri că deconspirările ar putea afecta imaginea instituţiei?
- Fără îndoială. Înainte de orice, ar putea să dăuneze imaginii Academiei, înainte de a se clarifica un caz. Chiar dacă ar fi vorba de unul sau două nume, ar afecta întreaga instituţie.
- Ar putea fi surprize, şi aici?
- Ca oriunde. Dar până acum, au fost câţiva membri, menţionaţi în presă, înainte de această campanie şi, la solicitarea Academiei, CNSAS-ul a analizat şi a comunicat că nu au avut colaborări cu Securitatea. Este vorba, de exemplu, despre Dorel Zugrăvescu şi Dan Berindei.
- Dumneavoastră v-aţi văzut dosarul?
- Nu l-am cerut. Probabil am un dosar, cel puţin de urmărire, fiindcă toţi cei care au fost în străinătate, înainte de "89, au avut asemenea dosare, presupun. Aş fi curios să văd cine, ce a scris despre mine, dar dezamăgit dacă aş constata că vreunii dintre studenţii sau colaboratorii mei au scris rău. Dar poate că unii dintre ei au scris bine... Acolo sunt şi multe lucruri legate şi de viaţa personală, care nu ar ţine de domeniul public sau, poate, uneori, neadevăruri. Acum poate arată bine dacă cineva a scris rău despre tine, la vremea aceea.
- Este oportună deconspirarea informatorilor-academicieni?
- Nu ştiu la ce ar sluji, deocamdată. Eu aş zice să lăsăm CNSAS-ul să-şi vadă de activităţile pentru care este programat. Când o să vină rândul Academiei, să-i studieze dosarele fără agitaţie, presiuni şi grabă şi să dea o rezoluţie clară şi în cunoştinţă de cauză, pentru că, sub presiunea timpului, a unora sau a altora, se pot întâmpla greşeli.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite