Declinul industriei nu se mai opreşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declinul industriei nu se mai opreşte
Declinul industriei nu se mai opreşte

În primele opt luni din 2009, cererea de produse a scăzut cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, iar afacerile industriaşilor s-au prăbuşit. Vânzările de produse industriale au scăzut cu 17%, iar valoarea comenzilor continuă să scadă vertiginos, arată statisticile oficiale.

Cererea din industrie, reflectată în comenzile noi solicitate companiilor, a scăzut cu 20,8% în perioada ianuarie-august 2009 faţă de aceeaşi perioadă din 2008, ceea ce înseamnă că nici în viitorul apropiat producătorii nu vor avea piaţă de desfacere.

Şi vânzările realizate în acest interval, reprezentând cifra de afaceri a firmelor din industrie, înregistrează scăderi la toate categoriile de produse, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scăderi în aproape toate sectoarele

Scăderi drastice ale comenzilor au fost înregistrate în industria bunurilor intermediare (-40,9%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-21,5%) şi în industria bunurilor de uz curent (-10,6%).

Potrivit INS, în luna august 2009, comezile noi din industrie au înregistrat o scădere cu 13,7% faţă de luna precedentă (per total piaţă internă şi externă) şi cu 19,6% faţă de luna corespunzătoare din anul anterior.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în august, faţă de luna precedentă, în toate sectoarele: bunuri intermediare (-22,1%), uz curent (-16,9%), bunuri de capital (-6,2%), respectiv bunuri de folosinţă îndelungată (-4,3%).

În ceea ce priveşte vânzările din perioada ianuarie-august 2009, scăderi ale cifrei de afaceri se regăsesc în industria energetică (-32,9%), în industria bunurilor intermediare (-27,1%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-21%) şi în industria bunurilor de uz curent (-8%).

Dotările pentru firme, pe val

Potrivit datelor INS, doar industria bunurilor de capital – în care se produc utilaje şi echipamente necesare pentru dotarea firmelor - a crescut, atât ca nivel al comenzilor, cât şi ca vânzări.

Creşterea cererii din primele opt luni a fost de 0,8%, iar a cifrei de afaceri – cu 0,9%. Şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut uşor, cu 2%, în august 2009 faţă de acereaşi lună din 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite