Declaraţiile oficialilor NASA despre cea mai "tânără" gaură neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperirea NASA este legată de cea mai "tânără" gaură neagră din vecinătatea noastră cosmică
Descoperirea NASA este legată de cea mai "tânără" gaură neagră din vecinătatea noastră cosmică

Descoperirea NASA este legată de cea mai "tânără" gaură neagră din vecinătatea noastră cosmică. Este vorba despre o supernovă, a cărei activitate a fost descoperită prima dată acum 30 de ani, care ar putea deveni o stea neutronică sau s-ar putea transforma într-o gaură neagră.

Declaraţii ale oficialilor NASA, din conferinţa de presă:

* Este o rămăşiţă a SN 1979C, o supernovă din galaxia M100, situată la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ.

* Activitatea gravitaţională mare a fost descoperită acum 30 de ani.

* Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine exploziile stelare, care lasă în urmă găuri negre sau stele neutronice, şi câte găuri negre există în galaxia noastră.

* Chandra şi Observatorul german ROSAT au surprins imagini inedite cu supernova între 1995-2007.

* Oamenii de ştiinţă cred că SN 1979C s-a format în urma exploziei unei stele de aproximativ 20 de ori mai mari decât Soarele.

* Supernova a fost sesizată, pentru prima oară, în 1979, de către un astronom amator.

* "Este una dintre cele mai strălucitoare supernove pe care am văzut-o vreodată".

* "Avem imagini din primii 30 de ani de existenţă a acestui obiect. Obiectul ar putea deveni o stea neutronică sau o gaură neagră. Nu ştim încă"

* "Dacă interpretarea noastră este corectă, acesta este cel mai apropiat exemplu de observare a naşterii unei găuri negre" - coordonatorul studiului, Daniel Patnaude (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge).

"Aceasta ar putea fi pentru prima dată când a fost observat modul obişnuit de formare a unei găuri negre", - coautor Abraham Loeb (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics).

image

 Este o satisfacţie majoră să vezi cum rezultatele unuia dintre cele mai avansate telescoape din spaţiu, Chandra, poate contribui la această poveste. - Jon Morse, directorul secţiei de Astrofizică.

image

Până acum nu am ştiu care este data exactă a apariţiei unei găuri negre, dar acum putem să-i urmărim evoluţia. Studierea găurilor negre a fost precum rezolvarea unui puzzle, iar această descoperire ne va ajuta să înţelegem mai bine întregul fenomen. - Kimberly Weaver, astronom

image

Sunt foarte încântat de această descoperire, indiferent dacă se dovedeşte a deveni o gaură neagră tânără sau o stea neutronică (rămăşiţă a unei stele care a colapsat). - Alex Filippenko, astrofizician şi profesor de astronomie

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite