Declaratiile oficialilor europeni cu privire la Romania se bat cap in cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul Comisiei Europene, Enrico Pasquarelli: Romania poate intra in UE in 2007, chiar daca nu finalizeaza negocierile la anul "Chiar daca nu va incheia negocierile de aderare anul viitor,

Reprezentantul Comisiei Europene, Enrico Pasquarelli:
Romania poate intra in UE in 2007, chiar daca nu finalizeaza negocierile la anul
"Chiar daca nu va incheia negocierile de aderare anul viitor, Romania va putea sa se integreze in UE in 2007", a asigurat negociatorul-sef al UE pentru Romania, Enrico Grillo Pasquarelli, la incheierea Comitetului de Asociere Romania-UE. "Este mai important sa devii membru al UE decat sa finalizezi negocierile in 2004. Anul care conteaza este 2007. Vrem sa semnam Tratatul de Aderare in 2005, dar nu exista o legatura cauzala intre finalizarea negocierilor si semnarea tratatului sau aderare", a declarat Pasquarelli, incercand sa risipeasca temerile ca neacordarea statutului de economie de piata si inregistrarea altor intarzieri pe calea reformei, consemnate in raportul Comisiei Europene asupra Romaniei, ar putea insemna ca tara noastra nu va putea incheia negocierile de aderare in 2004 si, automat, nu se va putea integra in UE in 2007.
Partidul de guvernamant german avertizeaza:
Aderarea la UE nu se va produce automat in 2007
Romania si Bulgaria sa nu se mai acuze reciproc ca avanseaza prea incet una fata de cealalta
"Poate fi periculos daca liderii Romaniei si Bulgariei creeaza in fata populatiei impresia ca aderarea la UE se va produce in mod automat in anul 2007. In acest fel, s-ar crea doar asteptari false, care nu ar constitui neaparat un sprijin pentru realizarea pasilor pentru modernizare necesari, dar, in multe cazuri, durerosi", avertizeaza o declaratie de presa a Partidului Social Democrat german (SPD), aflat la guvernare. Conducerea sa atentioneaza Romania si Bulgaria ca "mai au multe ramaneri in urma in domeniul economic si nu ar rezista, in acest moment, presiunilor concurentiale din UE. In ambele state, PIB-ul pe cap de locuitor se afla, in momentul de fata, la 25 la suta fata de media UE". Reproducand o parte din declaratiile dure facute de membri ai grupului parlamentar SPD cu o zi inainte de publicarea raportului de tara al Comisiei Europene asupra Romaniei, partidul cancelarului Schroder subliniaza ca, desi "Germania a fost intotdeauna varful de lance in sustinerea integrarii tuturor statelor sud-est europene in UE, aceasta politica si ajutorul marinimos al Germaniei pot fi justificate doar atunci cand este vizibil ca statele vizate nu renunta sa-si faca serios si continuu temele acasa".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite