Decizia Parlamentului European i-a surprins pe oficialii romani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucurestiul avanseaza explicatii subrede Deoarece palma aplicata Romaniei, miercuri seara, de catre liderii grupurilor politice din Parlamentul European trebuia motivata altfel decat politic, cei

Bucurestiul avanseaza explicatii subrede
Deoarece palma aplicata Romaniei, miercuri seara, de catre liderii grupurilor politice din Parlamentul European trebuia motivata altfel decat politic, cei care i-au lasat pe observatorii romani pe dinafara au avansat teza lipsei de facilitati. Jenant, de vreme ce "mamutul" comunitar dispune chiar de mai multe facilitati decat ar avea nevoie. Mai rau e ca subreda explicatie a fost preluata din zbor de oficialii romani si interpretata drept o banala lipsa de fonduri. Ministrul Integrarii, Ene Dinga, considera, de altfel, nejustificate "alte conotatii negative" ale deciziei respective. Reactie ce presupune ori necunoasterea realitatilor, ori incercarea de a minimaliza, din ratiuni politice interne, turnura periculoasa pe care a luat-o integrarea Romaniei in UE. Un comentariu ceva mai nervos, dar in acelasi registru, a facut miercuri si premierul Tariceanu, care a pus isprava Parlamentului European pe seama acelorasi dificultati bugetare, sustinand, hazardat, ca nu va afecta integrarea in UE. Or, amanarea votata pana la 1 ianuarie 2006 se va prelungi cu inca un an, in cazul aplicarii clauzelor de salvgardare, surse avizate de la Bruxelles considerand ca miercuri s-a si facut pasul in aceasta directie. Uimitor e ca, in loc sa ceara explicatii si sa intrebe Parlamentul European daca nu cumva isi incalca propriile decizii, Bucurestiul e linistit si inghite decizia fara sa cracneasca. Sau profesionistii integrarii nu cunosc o alta decizie a PE datand din 11 noiembrie 2004, care spune, negru pe alb: "in aceasta dimineata (n.r. - 11 noiembrie 2004), Conferinta presedintilor grupurilor politice a facut primii pasi pentru a pregati primirea in 2005, dupa semnarea Tratatului de aderare, a observatorilor din parlamentele Romaniei si Bulgariei. Conferinta a invitat Biroul Parlamentului European sa adopte propunerea de a cere parlamentelor Romaniei si Bulgariei sa desemneze la momentul semnarii tratatelor de aderare 35, respectiv 18 observatori... etc". Prin urmare, PE hotarase, anul trecut, fara mofturi, primirea observatorilor in 2005, nu 2006 sau 2007. Atunci nu erau la curent cu lipsa de facilitati? Sau, cum se contureaza o ipoteza mult mai credibila, avem o problema serioasa la Bruxelles.

Ratificarea Tratatului in Bundestag va depinde de raportul Comisiei Europene asupra Romaniei
Atitudinea opozitiei din Bundestag in privinta ratificarii aderarii Romaniei la UE va depinde de ceea ce raporteaza Comisia Europeana referitor la indeplinirea de catre Romania a obligatiilor asumate, a declarat, ieri, la Targu Mures, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber. Diplomatul a precizat ca parlamentarii germani care au votat impotriva cred ca Romania are inca probleme serioase pentru a se califica drept membru. Dar romanii nu trebuie sa aiba complexe de inferioritate, e de parere diplomatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite