Decanul Baroului Bucureşti, Ilie Iordăchescu: MassMedia nu trebuia să aibă acces la convorbirile telefonice ale lui Vântu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul Baroului Bucureşti a fost astăzi la videochatul adevarul.ro unde, împreună cu jurnalistul George Rădulescu, a discutat despre imaginea justiţiei din România şi despre ce ar trebui schimbat în sistemul judiciar românesc, dar mai ales despre controversatul caz SOV.

Principalele declaraţii ale lui Ilie Iordăchescu, Decanul Baroului Bucureşti, sunt:

- Infraţiunea care a stat la baza arestării preventive comportă multe discuţii: dacă SOV o să intruneasca elementele constitutive ale acestei infractiuni, şi rămâne de discutat dacă parchetul va schimba încadrarea juridică.

- Cazul SOV este discutabil. Necesită existenţa la dosar a unor probe care să demonstreze pericolul public pe care îl reprezintă acest om.

- De regulă motivările într-un caz au un caracter restrâns, nu de 30 de pagini aşa cum este în cazul SOV

De asemenea, Ilie Iordăchescu a vorbi despre arestarea şi procesul lui Sorin Ovidiu Vîntu şi despre modul în care sunt percepuţi magistraţii de către opinia publică în urma seriei de arestări televizate care au avut loc în ultima vreme.

Liliana Năstase, reporter "Adevarul" la fata locului a intrat în direct print telefon la video-chatul adevarul.ro şi a declarat că: Vântu a refuzat să facă declaratii şi a invocat probleme politice şi a acuzat instituţiile statului că fac totul pentru a-l satisface pe preşedinte. De asemenea, a vorbit despre un plan al său şi al lui Traian Băsescu privind modernizarea României.

Ilie Iordăchescu a vorbit şi despre cum se face elibararea inculpatului în astfel de cazuri. Astfel, am aflat că daca este admis recursul promovat de SOV el va fi dus la centrul de detenţie unde vor începe formele de eliberare a sa.

La întrebarea ascultătorului Emilian: "Cum ar trebui să arate scrisoare de motivare a magistraţilor în cazul lui SOV?" , decanul Baroului a răspuns : "Este vorba de hotărârea pronunţată de judecătorul fondului care trebuie să aibă o motivare corespunzătoare."

De asemenea, Ilie Iordăchescu a vorbit şi despre scurgerile de informaţii : "MassMedia nu trebuia să aibă acces la informaţiile privid convorbirile telefonice ale lui Vântu. Nu cunosc care este sursa dar de regulă pe plan internaţional se condamnă asemenea discuţii în presă cu privire la dosare în curs de soluţionare."

Ion M. Ioniţă, senior editor Adevarul, prin telefon la  video-chatul adevarul.ro, a declarat că cel mai important lucru este ca aceşti oameni care judecă cazul SOV să se "desprindă" de mediul public şi să transforme totul într-o judecată a poporului. Judecătorii trebuie să pună o barieră şi să judece doar cu legea în mână.

Cu privire la posibilitatea eliberării omului de afaceri, Ilie Iordăchescu a declarat: "Nu pot să fac un prognostic în cazul Sorin Ovidiu Vântu, mi-aş depăşi competenţele şi conduita deoarece surprize pot să apară oricând şi gândirea mea nu este similiară cu cea a altui jurist."

La întrebarea: "Cât credeţi că este politic procentual vorbind în justiţia română?", Ilie Iordăchescu a răspuns: "Aceşti judecători trebuie să se refere numia la probatopriu, legislaţie şi să dea o soluţie corespunzătoare adevărului, fără să ţină cont de factori politici. Nu este exclus ca într-un procent anume în unele cazuri să intervină factori politici, dar sunt cazuri izolate."

De asemenea, la întrebarea: De ce este percepută justiţia ca fiind nedreaptă şi părtinitoare. Care sunt motivele?", Decanul Baroului Bucureşti a declarat: "Nu se poate concepe actul de justitie făra avocat. Nu putem aborda acest act al justiţiei fără avocat. Aşa a fost şi aşa va rămâne. În momentul de faţă legislaţia este deficitară şi de multe ori este rău aplicată, în plus sunt jurişti care exploatează tocmai acele scăpari, breşe, pentru avantajul clienţilor lor."

---------------------------

Ion Ilie Iordăchescu s-a născut în 29 iunie 1953, în localitatea Măgurele, judeţul Prahova. A absolvit Facultatea de Filologie-Istorie şi Seminarul pedagogic universitar din cadrul Universităţii Craiova în 1979, precum şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, în 1991.

Este avocat în Baroul Bucureşti din 1992, iar din 2007 este membru al Consiliului Baroului Bucureşti, fiind desemnat consilier coordonator al SAJ din cadrul acestui barou.

Între 1992 şi 1996 a fost consilier în Consiliul Local al Sectorului 4 Bucureşti, iar pe 5 octombrie 2008 a adevenit decan al Baroului Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite