Decanul Baroului Bucureşti va fi condus mâine pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul Baroului Bucureşti, Cristian Iordănescu (foto), va fi înmormântat mâine la Cimitirul Bellu din Capitală. La nici 53 de ani, Iordănescu a încetat din viaţă, duminică, la Spitalul

Decanul Baroului Bucureşti, Cristian Iordănescu (foto), va fi înmormântat mâine la Cimitirul Bellu din Capitală. La nici 53 de ani, Iordănescu a încetat din viaţă, duminică, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, în urma unui accident vascular cerebral. Trupul neînsufleţit al maestrului a fost depus ieri la Senat, Sala Brâncuşi.

Maestrul Iordănescu era la al treilea mandat de decan al Baroului Bucureşti, reales în această funcţie în luna iunie a.c. Cristian Iordănescu era şi preşedintele ales al Congresului Uniunii Internaţionale a Avocaţilor, care urmează să se desfăşoare în 2008, la Bucureşti.

De asemenea, Cristian Iordănescu era membru al mai multor organizaţii internaţionale ale breslei, printre care şi Asociaţia Baroului American. Un proiect pe care, din păcate, decanul Baroului Bucureşti nu a reuşit să-l ducă la bun sfârşit a fost cel de reformă a justiţiei, iniţiat cu American Bar Association - "Rule of law initiative". A luptat pentru o reformă a justiţiei promovată în majoritatea statelor democratice în care să existe o profesie legală unică în statul de drept.

Conceptul "one world one profession" are la bază corelarea dintre noţiunile de stat de drept şi o unică profesie legală. Astfel, judecătorii, procurorii şi avocaţii ar fi membrii unei structuri profesionale unice, intitulată "barou naţional". Iordănescu avea convingerea intimă că doar astfel se pot elimina controlul Executivului asupra procurorului şi, mai ales, ingerinţa politicului în actul de justiţie.

Avocat din 1979, Iordănescu a părăsit pentru cinci ani meseria, între 1985 şi 1990, când a profesat ca judecător. S-a întors însă la roba de avocat. Specializat în cauze comerciale, Cristian Iordănescu pleda cu succes şi în zona penalului.

Profund îndureraţi, copiii celui care acum a plecat să pledeze în faţa lui Dumnezeu îl descriu pe tatăl lor ca fiind "un liberal pur, care a luptat cu vehemenţă pentru toate cauzele în care a crezut şi care a avut încredere într-o profesie a avocaţilor mai dreaptă, mai demnă, mai respectată". Dumnezeu să-l odihnească! (L. Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite