Decalajul dintre importuri şi exporturi, tot mai greu de stăpânit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul balanţei comerciale externe - diferenţa dintre valoarea totală a importurilor şi cea a exporturilor - a crescut, în perioada ianuarie-iulie 2007, cu 52,4% faţă de perioada

Deficitul balanţei comerciale externe - diferenţa dintre valoarea totală a importurilor şi cea a exporturilor - a crescut, în perioada ianuarie-iulie 2007, cu 52,4% faţă de perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), deficitul comercial al României a depăşit pragul de 38 miliarde de lei (faţă de 25 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2006), în primele şapte luni din anul 2007.

În primele şase luni ale acestui an, deficitul comercial a fost în creştere cu 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 9,62 miliarde euro - faţă de 5,8 miliarde de euro în primele şase luni din 2006.
Exporturile realizate în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2007 au fost de 55,4 miliarde lei (16,7 miliarde euro), în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, importurile s-au cifrat la 93,5 miliarde lei (28,276 miliarde euro), în creştere cu 19,7% la valori exprimate în lei.

Creşte ponderea UE în comerţul exterior

Valoarea exporturilor de bunuri către ţările intracomunitare, în primele şapte luni ale anului, a fost de aproape 40 miliarde de lei, reprezentând 72% din total exporturi. Iar valoarea importurilor s-a ridicat la 66,7 miliarde de lei, reprezentând 71% din total importuri.

În perioada dinaintea integrării României în UE, aceste ponderi nu depăşeau 65%-70%. Potrivit INS, diferenţa dintre dinamica determinată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea determinată din valori exprimate în euro este rezultatul aprecierii monedei naţionale, din perioada 1 ianuarie -31 iulie 2007, cu valori ce se situează între 3,9% şi 12,3% faţă de lunile corespunzătoare din anul 2006.

Potrivit INS, creşterea mai accentuată a importurilor de bunuri comparativ cu exporturile, în perioada analizată, a fost influenţată de menţinerea trendului descendent al exporturilor de produse petroliere (cu circa 40%), continuarea trendului descendent al operaţiunilor de prelucrare activă (lohn) în special pentru produsele textile şi încălţăminte, respectiv de încheierea, în 2007, a regimurilor vamale începute înainte de data aderării.

Totodată, comerţul exterior românesc a fost influenţat de introducerea sistemului de comerţ general pentru schimburile intracomunitare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite