Debandada nationala in aplicarea Legilor proprietatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Am citit regulamentul de aplicare a Legilor proprietatii pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru ca nu ne-ati trimis altceva. Si daca este acesta, vreau sa va spun ca lipseste procesul-verbal

"Am citit regulamentul de aplicare a Legilor proprietatii pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru ca nu ne-ati trimis altceva. Si daca este acesta, vreau sa va spun ca lipseste procesul-verbal tipizat pentru contraventie si care ne este necesar", a spus prefectul de Hunedoara. "Forma finala este cea care va aparea in "Monitorul Oficial", dupa cate stiu eu, zilele acestea, si nu cea de pe site. Pentru ca e posibil sa mai fi aparut unele completari. In ceea ce priveste formularul tipizat, noi nu am prevazut asa ceva", a raspuns ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Redarea unei franturi a dialogului avut ieri de prefecti cu autoritatile centrale, in cadrul unei videoconferinte tinute la sediul Guvernului, ilustreaza cel mai bine debandada nationala creata de normele de aplicare a Legilor proprietatii. Autoritatile locale se zbat intr-o ceata totala in ceea ce priveste masurile pe care trebuie sa le ia pentru punerea in posesie a fostilor proprietari. Cel mai grav este ca regulamentul aprobat de Guvern nu a ajuns la cei obligati prin lege sa-l aplice: prefectii. Acestia s-au plans ca nu au legislatia necesara, cu toate ca se afla in plina perioada de primire a cererilor de retrocedare (22 iulie - 22 septembrie). Alta problema o constituie lipsa personalului necesar incropirii comisiilor judetene si comunale chemate sa valideze cererile fostilor proprietari. Unii prefecti au ridicat si problema salarizarii persoanelor membre ale acestor comisii.
Prefectura Bucurestiului, coplesita de cererile fostilor proprietari
Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a tras un semnal de alarma cu privire la imposibilitatea punerii in practica a regulamentului de aplicare a Legilor proprietatii, care stabileste termene foarte stricte. Mantale s-a plans ca si asa, in cadrul Prefecturii, nu exista decat un angajat care se ocupa de cererile cetatenilor. El rezolva aproximativ 1.000 pe an, in conditiile in care media este de 3.000 de astfel de cereri. Mai mult decat atat, au inceput sa curga si noile adrese depuse de fostii proprietari de terenuri agricole aflate pe raza Capitalei. "Majoritatea constructiilor de blocuri din sectoarele 1-6 au fost realizate pe terenuri agricole. Cand cetatenii vor veni cu cererile de retrocedare, volumul de munca va fi si mai mare", a spus prefectul Bucurestiului. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, i-a dat dreptate si a promis ca aceasta problema se va discuta separat, dar tot in cadrul Guvernului. "Cu toate acestea, interesul nostru este sa acceleram procesul, ca aderarea la Uniunea Europeana sa nu ne prinda preocupati de retrocedari, pentru ca avem alte lucruri mai importante de facut", a mai spus ministrul Agriculturii. Videoconferinta de ieri a reliefat foarte clar faptul ca autoritatile locale inca nu stiu ce au de facut, din cauza faptului ca normele de aplicare nu au fost publicate in "Monitorul Oficial", nu li se dau bani pentru plata personalului suplimentar, nu au toate formularele necesare si nu sunt lamurite toate spetele in ceea ce priveste retrocedarile terenurilor agricole, a padurilor si a pasunilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite