De unde vine canicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de căldură din ultimele zile e provocat de o masă uriaşă de aer fierbinte venit din nordul Africii, care a blocat circulaţia dinspre vest şi stagnează deasupra Europei.

De săptămâni bune, România „arde" la temperaturi de peste 35 de grade. Codurile galben sau portocaliu de caniculă se succed zile la rând, fără pauză, iar atmosfera a devenit irespirabilă. Nopţile sunt şi ele deosebit de călduroase, ceea ce face lucrurile şi mai greu de suportat.  

Explicaţia pentru canicula prelungită stă în masele de aer cald, transportate din nordul Africii, care au blocat circulaţia atmosferică predominant vestică, dinspre Atlanticul de Nord, în regiunea estică şi sud-estică a Europei. „Sistemele de joasă presiune care transportă aer mai umed şi mai rece dinspre Atlantic au ocolit, prin nord, zona României, determinând însă inundaţii în regiunile situate la estul Mării Negre. De altfel, inundaţiile din sudul Marii Britanii şi cele din estul Mării Negre au venit «la pachet» cu acest val de căldură", a declarat pentru „Adevărul" climatologul Roxana Bojariu.

Acest transport de aer cald, a adăugat specialistul, „a favorizat dezvoltarea unui centru de presiune ridicată în estul Europei care a deviat circulaţiile predominant vestice, dinspre Atlantic, cele care vara aduc aer mai proaspăt şi ploi în partea noastră de lume".

Blocajul curenţilor jet

Situaţia de acum este similară cu cea din 2010, când s-a înregistrat un blocaj la nivelul curenţilor jet (jetstream) care a generat caniculă în Rusia şi inundaţii devastatoare în Pakistan. Aceşti curenţi jet de mare altitudine reprezintă, de fapt, vânturi puternice care înconjoară Pământul, de la vest la est, şi care, în mod normal, împing un aer rece din Atlantic spre Marea Britanie. „Diferenţa este că acum blocajul s-a produs deasupra estului şi sud-estului Europei, şi nu deasupra Rusiei, ca în 2010. În plus, există diferenţe legate şi de factorii locali ce ţin de tipul de acoperire al suprafeţei continentale şi rezerva de apă din sol, factori care modulează efectele blocajului atmosferic", a mai precizat Roxana Bojariu.

Altfel spus, mase de aer din nordul Africii ajung frecvent desupra României, aducând caniculă. De regulă, după câteva zile, circulaţia vestică aduce aer umed şi rece de deasupra Atlanticului, iar ploile de vară ne răcoresc rapid. De această dată, masa de aer african a fost atât de masivă încât a blocat chiar mecanismele de răcire, aruncând ploile spre Rusia şi instalând o caniculă apăsătoare desupra jumătăţii de sud a Europei.

Măsuri anticaniculă

Când vremea e caniculară şi mai ales atunci când indicele de confort termic depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi trebuie să aveţi în vedere două recomandări extrem de importante:

Evitaţi deshidratarea - beţi cel puţin doi - trei litri de apă pe zi şi evitaţi consumul de alcool şi cafea, care favorizează deshidratarea.

Preveniţi încălzirea corpului - staţi în incinte răcite cu aer condiţionat, faceţi duşuri dese, evitaţi deplasările prin soare, acoperiţi geamurile cu folie de aluminiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite