FOTO De ce nu vrea să plece Mioara Roman din vila de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuieşte într-o vilă de lux, în Primăverii, primită de fostul soţ, Petre Roman, pentru perioada mandatului de premier (mai 1990-octombrie 1991). Au trecut 20 de ani. Acum, Mioara Roman se luptă pentru luxul ei în Justiţie, sperând să i se facă „dreptate“. Fără a fi demnitar sau măcar soţie de demnitar, Mioara Roman aşteaptă ca instanţa să-i reducă chiria pentru vila de protocol din Primăverii la nivelul a 15 proc

Odată cu intrarea în vigoare a noilor tarife pentru chiriile caselor de protocol, în 2008, cei care locuiau în fastuoasele locuinţe nu numai că au refuzat să mai plătească, ci au fentat şi nenumăratele cereri de evacuare făcute de către Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Aşa se face că în acest moment, datoriile acumulate către stat de cei care au rămas în luxoasele imobile fără ca funcţiile să-i mai recomande pentru o astfel de locuinţă au de plătit statului, per total, aproape 20 de milioane de euro.

Săptămâna viitoare, la 9 august, magistraţii vor lua în discuţie evacuarea din casa de protocol din luxosul cartier bucureştean Primăverii a Mioarei Roman, locuinţă pe care o ocupă încă din 1990, când Petre Roman (67 de ani), fostul ei soţ, a devenit demnitar al statului român. „Mă aştept în fiecare zi să vină executorul judecătoresc şi să ne dea afară. Acum am aflat că îmi pun sechestrul şi pe o casă pe care o am la Sinaia împreună cu fraţii mei", a declarat pentru adevarul.ro Mioara Roman (71 de ani), săptămâna trecută.

Restanţierii

Cei trei membri ai familiei Roman - Mioara, Catinca şi Petre - trebuie să plătească la RAAPPS chirii restante de aproape 500.000 de euro: 226.442 de euro şi alţi 1.303.895 de lei (aproximativ 300.000 de euro) reprezentând  penalităţi şi dobânzi. Oficialii statului susţin că familia Roman nu şi-a mai plătit datoriile din martie 2008, mai exact din momentul în care chiria a fost mărită, potrivit prevederilor legale. În cazul fostului prim-ministru al României, Petre Roman, acesta trebuie să-şi plătească restanţele doar până la data la care a divorţat şi a făcut partajul de Mioara Roman, perioada martie 2008 -aprilie 2009. RAAPPS susţine că Petre Roman trebuie să achite restanţe la chirie de 75.050 de euro.

image

Statul a cerut evacuarea încă din 2009

RAAPPS a dat în judecată familia fostului prim-ministru al României în martie 2009. Atunci, restanţele calculate pentru perioada martie-august 2008 erau simţitor mai mici, 33.648 de euro şi penalităţi de 24.812 de lei (6.000 de euro). Regia cerea magistraţilor  să-i oblige pe chiriaşi la plata datoriilor, rezilierea contractului de închiriere şi evacuarea din vilă. Tergiversarea procesului prin mai multe chichiţe avocăţeşti a amânat o decizie în acest caz, iar familia Roman a acumulat datorii uriaşe. Ulterior, RAAPPS a deschis două noi procese la Judecătoria Sectorului 1, unul de evacuare a vilei şi unul în care a cerut sechestrul asigurator pe vila de la Sinaia a Mioarei Roman. Ambele procese au fost pierdute, iar recursul în aceste dosare se va judeca în această lună la Tribunalul Bucureşti.

Vila de protocol în care locuieşte Mioara Roman  Foto: CLICK!



Cât a plătit familia Roman

Povestea chiriaşilor la stat Mioara şi Petre Roman a început la 16 noiembrie 1990, când prim-ministrul de atunci al României a semnat cu reprezentanţii ICRAL Herăstrău un contract de închiriere a vilei din strada Nikolai Gogol, situată în apropierea Lacului Herăstrău. Contractul avea un termen de închiriere de cinci ani, iar chiria lunară a fost stabilită la echivalentul a 37 de dolari.

Potrivit documentului, suprafaţa locuibilă a vilei este de 219 metri pătraţi, holurile, terasa şi toaletele au 72,2 metri pătraţi, boxele şi logiile au 81,11 metri pătraţi, iar curtea şi grădina au 1.862 de metri pătraţi. Printr-o hotărâre de guvern din 1996, vila a trecut în administrarea RAAPPS. Contractul de închiriere a fost prelungit succesiv. De-a lungul celor 20 de ani, preţul a fost mărit de mai multe ori, potrivit unor ordonanţe de guvern. Astfel, din 1999 până în 2008, familia Roman a plătit chiria lunară, în medie, de 85 de dolari.

Datornici de peste trei ani

Două ordonanţe de urgenţă date în 2008 pentru stabilirea tarifului lunar al chiriei pe metru pătrat care se aplică pentru închirierea locuinţelor administrate de RAAPPS au ridicat preţul chiriei, începând cu luna martie 2008, la 6.200 de euro. Factura RAAPPS care a fost emisă în luna martie 2008 a fost de 22.403 lei. „Începând cu data de 1 martie 2008, RAAPPS a început să factureze chiria calculată conform noilor tarife, chirie pe care pârâţii au refuzat să o achite", se arată în cererea de chemare în judecată.

Mioara Roman şi fiica sa din prima căsătorie, Catinca, au acuzat în instanţă că angajaţii RAAPPS nu au respectat procedura de majorare a chiriei, fiind astfel lipsită de suport legal. Cele două mai arată că noul cuantum lunar al chiriei de 5.955 de euro depăşeşte nivelul legal maxim admis, care nu poate fi mai mare de 15% din venitul net lunar pe familie. Dat fiind faptul că firmele fiicei sale nu au profit, singurul venit este pensia sa de 1.800 de lei. Astfel, chiria acceptată ar fi de 270 de lei pe lună, adică 15% din venit. „Întrucât asupra imobilului nu au fost efectuate măsurători recente care să ateste suprafaţa reală folosită de către chiriaşi, vă solicităm efectuarea unei expertize de specialitate", se arată în cererea depusă în instanţă.

image

Mama şi fiica mai cer magistraţilor şi efectuarea unei expertize contabile pentru calcularea cuantumului chiriei pretinse şi al penalităţilor. Ele solicită şi respingerea cererii de evacuare „având în vedere faptul că subsemnatele am efectuat o serie de îmbunătăţiri importante la starea imobilului, precum şi reparaţii ce ţineau de obligaţiile locatarului".Despre situaţia de faţă, Petre Roman a declarat pentru „Adevărul": „Contractul meu de închiriere din strada Gogol nr. 2, s-a încheiat în 8 aprilie 2008".

Cine are  dreptul la vile  de protocol

Ordonanţa de Urgenţă Nr. 80/2001, emisă de Cabinetul Năstase, stabileşte cine are dreptul la locuinţe ad­mi­nistrate de RAAPPS: persoanele care ocupă funcţii de dem­nitate publică numite sau asimilate funcţiilor de demnitate publică, secretarii ge­nerali, precum şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul de­m­nitarului în cadrul ministere­lor.  Contrac­tul de închiriere încetează de drept la data încetării calităţii care a determinat atribuirea locuinţei de serviciu. Ulterior, au fost emise alte acte normative, prin care erau prelungite succesiv contractele de închiriere a locuinţelor preluate de RAAPPS.

500.000 de euro este suma pe care o datorează Mioara Roman statului ca urmare a neplăţii chiriei, din 2008, şi a penalităţilor aferente. 

37 de dolari a fost chiria plătită lunar de familia Roman în perioada 1990-1991, când Petre Roman a fost premierul României.

8.900 de dolari este chiria lu­na­ră pe care Mioara Roman ar fi trebuit s-o plătească din 2008, când RAAPPS a aliniat preţurile la nivelul pieţei imobiliare.

Vila din Primăverii, în cifre

- Suprafaţa locuibilă 219 metri pătraţi
- Holuri, terasă şi toalete  72,2 metri pătraţi
- Boxe şi logii  81,11 metri pătraţi
- Curte şi grădină 1.862 de metri pătraţi

Istoricul chiriilor
- 1990 - 1999: 37 de dolari
- 1999 - 2001: 159 de dolari
- 2001 - 2003: 85 de dolari
- 2003 - 2008: 81 de dolari
- 2008 - 2011: 8.900 de dolari (5.955 de euro)

Chiriaşă la stat, cu vilă la Sinaia

Vila de la Sinaia, primită în urma partajului de la divorţ

Vila Mioarei Roman din staţiunea Sinaia este situată în cartierul Cumpătu, o zonă în care, în ultimii ani, s-au construit foarte multe vile şi hoteluri. Imobilul, care figurează la ora actuală pe numele Mioarei Roman, a fost ridicat în capătul străzii Gârbovei, la marginea pădurii. Vila a ajuns în proprietatea Mioarei Roman în aprilie 2009,  în urma partajului făcut la divorţul dintre ea şi Petre Roman. Casa are 1.350 de metri pătraţi de teren, format din trei parcele, două de pădure şi 500 de metri pătraţi curţi şi construcţii. Vila este estimată la peste 200.000 de euro. 

image

„Casa Roman"

Cei care locuiesc în cartierul Cumpătu cunosc imobilul ca fiind drept „casa Roman". Fostul demnitar Petre Roman a mai venit pe la Sinaia, dar pe Mioara n-a văzut-o nimeni, niciodată. „Construcţia casei a în­ceput în urmă cu câţiva ani, când ei erau căsătoriţi, dar nu e finisată. De vreo trei ani, de când au divorţat probabil, casa este tot aşa şi nu s-a mai lucrat la ea. Am auzit că, după ce s-au despărţit, a câştigat-o Mioara Roman. Pe ea sau pe fetele ei nu le‑am văzut niciodată pe aici. În schimb, un coleg de-al meu l-a văzut, sâmbătă, pe Petre Roman. Alerga pe la marginea pădurii şi a aruncat un ochi şi la vilă", spune Ionuţ Adam (23 de ani). 

Riscă executarea silită

Imobilul nu a rămas total nesupravegheat. „Mai vine socrul domnului Roman şi se mai uită la casă, cam din trei în trei săptămâni", spune Ionuţ Adam. La 18 august, Mioara Roman va afla dacă îi va fi sechestrată vila pe care o deţine în Sinaia. Oficialii RAAPPS au solicitat sechestrul asigurator pe vila din Sinaia a Mioarei Roman, după ce aceasta a declarat într-un interviu că are o pensie de 1.800 de lei. „Regia nu va reuşi niciodată să recupereze debitul de 2.226.919 de lei datorat de pârâtă", se arată în cererea de chemare în judecată. 

Avocaţii RAAPPS au arătat că Mioara Roman s-a arătat interesată chiar să o vândă: „Poate vrea cineva să o cumpere, o vând cu plăcere". „Există un risc real ca pârâta să-şi înstrăineze imobilul, în aceste condiţii Regia nemaiputându-şi recupera pretenţiile", susţin angajaţii statului. Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea, întrucât RAAPPS nu a depus la dosar contractul de închiriere şi facturile emise pentru plata chiriei. Decizia a fost atacată la Tribunalul Bucureşti.

Vila de la Sinaia şi datoriile din Primăverii

La  momentul divorţului, pe lângă vila din Sinaia, Petre Roman i-a cedat Mioarei şi dreptul de folosinţă asupra vilei din Bucureşti din strada Nikolai Gogol, dar şi obligaţiile privind plata chiriei.

Locatari de soi în luptă cu statul

Vila de protocol a Mariei Marinescu, fiica lui Mihai Bujor Sion

Mai mulţi nomenclaturişti şi foşti demnitari postrevoluţionari se judecă cu RAAPPS pentru a rămâne în imobilele de protocol ale statului. Chiriaşii caselor de protocol nu sunt de acord cu creşterea chiriilor începând din anul 2008. Printre aceştia se numără Elena Ceauşescu (soţia generalului-locotenent Ilie Ceauşescu, fratele dictatorului Nicolae Ceauşescu), Gelu Voican-Voiculescu (fostul viceprim-ministru al primului guvern condus de Petre Roman), Oliviu Gherman (fost preşedinte al Senatului între 1992 şi 1996), Mihai Bujor Sion (fostul şef al Cancelariei Prezidenţiale din anii '90) sau Tănase Joiţa (fostul procuror general al României între 2001 şi 2003).  

image

Voican-Voiculescu:„E o calomnie odioasă!"

„Este o calomnie odioasă, pe care o resping cu temeinicie, personalitatea mea de fost viceprim-ministru al primului Guvern al României democratice fiind de necontestat. Să le fie ruşine!", se plânge Voican-Voiculescu judecătorilor. La începutul acestui an, el avea de plătit o restanţă de aprope 250.000 de euro, pentru o vilă din cartierul Aviatorilor cu nouă camere, trei băi şi trei bucătării.

Mihai Bujor Sion a închi­riat în anii '90 o vilă de protocol cu etaj şi garaj, pe strada Nikolai Gogol. Chiria i-a fost mărită în anul 2008, iar în 2010, când a fost dat în judecată de RAAPPS, Sion acumulase restanţe de aproape 100.000 de euro. De asemena, în judecată pentru această vilă au fost date şi soţia lui Bujor Sion, actriţa Ioana Pavelescu, precum şi fiica acesteia, creatoarea de modă Maria Marinescu.

Fostul preşedinte al Senatului în perioada 1992-1996, Oliviu Gherman, ocupă din 1994 un apartament aflat pe Şoseaua Kiseleff. În 2008, RAAPPS a majorat chiria apartamentului la 1.800 de euro, iar din acel moment a început să adune restanţe. Regia a cerut judecătorilor evacuarea acestuia, iar fostul demnitar cere magistraţilor să-i stabilească o chirie maximă de 565 de lei, proporţională cu veniturile sale.

Cumnata lui Ceauşescu, apel la Constituţie

Cumnata dictatorului Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşes­cu, locuieşte împreună cu fiul şi  cu sora sa pe strada Bruxelles. Ea a cerut judecătorilor să-i micşoreze chiria lunară de 624 de euro, susţinând că ve­niturile membrilor familiei nu depăşesc 750 de euro. Familia Ceauşescu a invocat Constituţia în faţa magistraţilor, arătând că statul e obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. Fost procuror general al României, Tănase Joiţa a câştigat definitiv, în mai 2011, procesul de evacuare intentat de RAAPPS. Joiţa ocupă din 2003 un apartament pe Bulevardul Unirii. RAAPPS a cerut, luna trecută, la Curtea de Apel Bucureşti revizuirea procesului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite