De ce a ratat România obiective-cheie în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu a analizat Raportul pe Justiţie al CE
Cătălin Predoiu a analizat Raportul pe Justiţie al CE

Un raport pozitiv pe justiţie, în această vară, ar fi deschis calea pentru aderarea României la spaţiul Schengen, susţine, într-un interviu pentru „Adevărul“, Cătălin Predoiu.

Fost ministru al Justiţiei în cabinetele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu, Cătălin Predoiu susţine că fără evoluţiile din ultimele săptămâni, raportul Comisiei Europene în privinţa României ar fi arătat cu totul altfel. Ca şi perspectivele relaţiilor cu UE. Predoiu a fost numit în funcţie în februarie 2008 şi a prins, pe parcursul celor patru ani de mandat, cele mai multe rapoarte sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană României la aderarea din 2007.

„Adevărul": „Toate progresele făcute până în prezent de România în privinţa reformei judiciare riscă să fie compromise de ultimele evoluţii". A fost unul dintre avertismentele transmise repetat de Comisia Europeană, chiar şi prin raportul MCV, la adresa României. Cum vedeţi dumneavoastră, ca autor şi contributor, la progresele din ultimii ani, acest avertisment?
Cătălin Predoiu: Avertismentul Comisiei Europene din Raportul MCV a fost provocat în special de reducerea competenţei Curţii Constituţionale, ca să nu poată cenzura hotărârea Parlamentului României de suspendare a preşedintelui ales democratic, de cererile de revocare a doi judecători ai Curţii Constitutionale, formulate de Ministrul Justiţiei şi ulterior retrase de acesta, si de modificarea Legii referendumului prin ordonanţă  de urgenţă.

Întrebarea-cheie, la care există un răspuns diplomatic al oficialilor Comisiei Europene, este dacă raportul MCV ar fi arătat mai bine fără evoluţiile din ultimele trei săptămâni.
Fără evoluţiile din ultimele săptămâni am fi avut un nou Raport pozitiv, după cele din ultimii ani, care să confirme sustenabilitatea reformelor.

A existat, în ultimul an, varianta încetării MCV pentru România într-un interval definit? România nu a demonstrat că reforma pe care o face este „sustenabilă" şi „ireversibilă", este una dintre concluzii. Dacă eforturile din ultimii ani ar fi continuat, puteţi descrie cel mai bun scenariu la care România se putea aştepta?
Cu un raport pozitiv în vara acestui an, am fi putut restrânge Mecanismul de Cooperare şi Verificare la două obiective (n.r. - din patru care sunt sub monitorizare) şi am fi putut obţine un termen la care MCV să fie ridicat. În plus, un raport pozitiv în această vară ar fi deschis calea către aderarea la Schengen. Ratarea acestor obiective a fost provocată fără îndoială de măsurile din ultimele săptămâni. În termeni expliciţi, în primele patru pagini ale raportului Comisiei Europene sunt puse „la zid" măsurile din ultimele săptămâni, care încalcă valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Apoi sunt formulate măsurile pe care Guvernul şi Parlamentul trebuie să le ia pentru a restabili respectarea deplină a acestor valori.

Comisia Europeană nu a oferit nicio altă perspectivă României, ci doar raportul intermediar, al treilea de anul acesta, pe chestiunile actuale, care au generat îngrijorările majore ale Executivului de la Bruxelles. Orice altă perspectivă este incertă? Totul pare să depindă de această evaluare suplimentară. Cum să interpretăm acest mesaj?
Dacă recomandarile din Raportul sub MCV nu sunt îndeplinite, vor urma alte reacţii ale Comisiei Europene şi ale statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi măsuri instituţionale concrete de sancţionare a României. Acestea decurg automat din calitatea Comisiei de gardian al Tratatelor Uniunii Europene şi al valorilor sale fundamentale, în primul rând al regulii de drept şi independenţei Justiţiei.

"În primele patru pagini ale raportului Comisiei Europene sunt puse «la zid» măsurile din ultimele săptămâni."

CV:

Cătălin Predoiu  (44 de ani) a absolvit cursurile Facultăţii de Drept (Universitatea Bucureşti 1991).
A urmat apoi un program în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franţa (1994) şi a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Drept Comercial. După absolvirea facultăţii, a lucrat timp de patru ani ca avocat în Baroul Bucureşti. În anul 1995, înfiinţează cabinetul de avocatură Racoţi - Predoiu, specializat în fuziuni, achiziţii şi privatizări.  Predoiu a predat drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1994-2007).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite