Davos şi anti-Davos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forumul Economic Mondial a indicat, din nou, liberalizarea ca soluţie de ajutorare a statelor împovărate. Forumul Social a semnalat, din nou, păgubiţii globalizării Politicienii

Forumul Economic Mondial a indicat, din nou, liberalizarea ca soluţie de ajutorare a statelor împovărate. Forumul Social a semnalat, din nou, păgubiţii globalizării

Politicienii europeni au repetat şi la Davos avertismentele asupra relaţiilor dintre consumul de energie şi producerea de emisii carbonice. Oamenii de afaceri prezenţi au înţeles că pot miza pe energia nucleară. În rest, ridicarea Asiei a fost comparată cu ridicarea internetului.

Mica staţiune din Alpii elveţieni a găzduit, între 24 şi 28 ianuarie, circa 2.500 de străini, din 90 de state- unii ajunşi şi cu elicopterul. Mulţi chinezi şi indieni, 30 de miniştri de comerţ şi 70 de CEO ai primelor 100 de mari companii ale lumii.

Conferinţele, seminariile şi şuetele s-au derulat sub paza evidentă a mii de poliţişti şi militari elveţieni, înarmaţi împotriva posibililor protestatari antiglobalizare. Deşi unii dintre altermondialiştii care pot achita costurile călătoriei în exclusivista localitate şi-au luat liber în această perioadă, numărul lor şi al gărzilor au făcut imposibile protestele manifeste.

Angela Merkel a jucat la Davos rolul de vedetă

Organizatorii WEF au invitat mult mai puţine staruri decât în anii trecuţi. Fulguranta Claudia Schiffer s-a făcut nevăzută în faţa Angelei Merkel, lidera unui stat care anul acesta prezidează atât UE, cât şi G8.

Dar care a recunoscut că exporturile chineze le vor devansa pe cele americane şi germane, alt semn al declinului ţării sale, continentului său şi lumii sale. De unde, a repetat conducătoarea motorului german, nevoia integrării mai profunde a pieţelor şi politicilor europene. Apoi necesitatea reconsolidării relaţiilor dintre UE şi SUA, prin "reducerea birocraţiei transatlantice". Chit că "Europa şi America nu mai pot rezolva singure problemele globale".

Preţul echilibrului economic mondial

De pildă, poluarea atmosferică. O tot mai mare parte din emisiile carbonice care accelerează încălzirea globală provine din economiile emergente, precum China sau India. Tot de acolo provin însă şi 40-50 de procente din produsul economiei mondiale - care, astfel, depinde tot mai puţin de umorile pieţelor occidentale. Dar, pentru ca această creştere să se menţină, trebuie depus efortul de liberalizare planificat la Doha - zic cei direct interesaţi. OMC conjură 150 de state să facă insesizabile tarifele la o gamă extrem de largă de bunuri, de la alimente de bază la produse etichetate ca lux.

UE şi SUA aşteaptă ca una să reducă subvenţionarea fermelor, celelalte să renunţe la tarifele pe importurile agricole. Ambele cer însă ca ţări precum Brazilia ori India să-şi liberalizeze propriile economii. Preşedintele brazilian a vorbit despre "sacrificii comune".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite