Datornicul roman, de la sarac la bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe si-a luat un frigider de care era tare mandru. A invitat pe la el toti prietenii ca sa-l admire. Parca si berea ieftina pe care o bea dintotdeauna avea alt gust daca era racita de noul

Gheorghe si-a luat un frigider de care era tare mandru. A invitat pe la el toti prietenii ca sa-l admire. Parca si berea ieftina pe care o bea dintotdeauna avea alt gust daca era racita de noul frigider. N-a trecut mult si fabrica la care lucra a dat faliment si el a ramas somer. Nu mai putea sa plateasca ratele la banca. Om cinstit, din ultimii bani a inchiriat o furgoneta si a luat frigiderul si l-a dus bancii la care era dator. Este un fapt real, povestit de presedintele Asociatiei Bancherilor din Romania, Radu Gratian Ghetea. Drama lui Gheorghe, din nefericire, este traita de mii de datornici, chiar daca nu se termina cu returnarea obiectelor luate pe credit.
Rau-platnicii conjuncturali, familiali si de profesie
Bancile sunt pagubite de cei care au luat bani cu imprumut si "au uitat" sa-i returneze. Asta nu inseamna ca toti debitorii sunt de rea-credinta. "Teparii" se clasifica in trei categorii: conjuncturali, familiali si de profesie. Prima categorie, de rau-platnici, este formata in majoritate de oamenii cu venituri modeste, care sufera si un necaz. O clienta a fost internata in spital aproape trei luni si, in aceasta perioada, nu si-a achitat ratele la banca din cauza imposibilitatii financiare, dar si fizice. Directorul Biroului de Credit, Serban Epure, ne-a declarat ca ea a fost trecuta pe lista neagra, dar cand femeia a facut dovada problemelor medicale pe care le-a avut, s-a revenit asupra inregistrarii negative. Seful Biroului a spus ca a doua categorie, teparii familiali, este mai raspandita. Este vorba, in special, de barbatii care pleaca la munca in strainatate lasandu-si cardurile de credit sotiilor. Acestea cheltuiesc nu numai ce este pe card, dar mai mult decat atat, bagandu-si sotii in datorii nestiute. Un alt tepar familial este acela care umbla "la sentimente" si-si determina o ruda sa-i ia credit pe numele ei. Ulterior, el nu mai achita ratele, iar ruda sa raspunde in fata bancii in contul datoriei.
"Profesionistii" datoriilor la banci
Sunt persoane care urmaresc din start sa insele banca, dar Radu Gratian Ghetea ne-a spus ca este destul de greu ca ele sa mai poata lua mai multe imprumuturi. Odata cu functionarea Biroului de Credit, poti pacali o banca, dar pe a doua este mai greu si Ghetea nu crede ca se va mai repeta cazul unui barbat care avea datorii de miliarde, la 11 banci. in prezent, cele mai folosite metode de pacalire a bancii sunt furnizarea unor date false si schimbarea repetata a domiciliului si a locului de munca, in speranta pierderii urmei. In ceea ce priveste creditele in valuta, solicitantul trebuie sa afiseze o anume opulenta prin care si-ar dovedi stabilitatea financiara. Costumul de firma, parfumul fin si bijuteriile sclipitoare fac parte din recuzita "teparului" rasat, pe valuta. Are un discurs ales, povesteste de recenta sa calatorie in Caraibe si explica nevoia de bani prin faptul ca el tocmai i-a bagat pe-ai lui intr-o afacere superprofitabila. Functionarul bancar, coplesit de sarmul interlocutorului si dus cu mintea de unde "teparul" zicea ca tocmai s-a intors, poate cadea in plasa acestuia. "Persoanele fizice nu pot da tepe de zeci de mii de dolari fara complicitatea bancilor, fara a profita de personalul neexperimentat al unei filiale aflate pe la Cuca sau fara o atitudine de gura-casca a functionarului de la ghiseu", ne-a spus Bogdan Baltazar, un reputat consultant financiar-bancar, invechit in rele. Oricum, datornicii nu pot sta linistiti. Ei sunt dati in urmarire permanenta corpurilor de executori bancari sau unor "recuperatori" specializati care cer in schimb un comision de pana la 10% din suma recuperata. Daca nu au banii pe care trebuie sa-i dea inapoi, banca le pune datornicilor sechestru pe avere urmarind recuperarea prejudiciului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite