Datornicii la curent vor plăti mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datornicii la curent vor plăti mai mult
Datornicii la curent vor plăti mai mult

Cine nu-şi plăteşte la timp factura la electricitate va ajunge într-o bază de date asemânătoare Biroului de Credit, la care vor avea acces toţi furnizorii de energie. Consumatorii vor putea să-şi schimbe furnizorul de curent electric chiar dacă au datorii, însă riscă să plătească tarife mai mari.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să realizeze o bază de date care să includă toţi consumatorii rău-platnici, cu facturi restante sau cu istoric de neplată repetată, la care să aibă acces toţi furnizorii.

Procedura este similară cu cea deja existentă în cazul Biroului de Credit, care înregistrează clienţii cu restanţe la plata ratelor bancare. Astfel, furnizorii de energie vor aplica tratamente diferenţiate consumatorilor cu care încheie contracte, care pot merge până la refuzul de a-i prelua sau la perceperea de garanţii ce vor duce la majorarea facturii.

Formalităţi mai simple pentru consumatori

Propunerea ANRE vine în contextul în care noua procedură privind schimbarea furnizorului de energie va prevedea că utilizatorii pot trece la alt furnizor chiar dacă au restanţe la plată. „În discuţiile cu ANRE, am insistat că trebuie introdusă obligativitatea consumatorilor de a plăti datoriile înainte de a schimba furnizorul, altfel riscăm să încurajăm rău-platnicii“, ne-a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie.

Reprezentanţii ANRE susţin însă că introducerea unei astfel de prevederi ar îngreuna procesul de schimbare a furnizorului, ceea ce contravine reglementărilor europene. „În alte ţări, cu pieţe puternic liberalizate, plata se realizează automat în momentul în care s-a emis factura, direct din contul clientului, astfel că posibilitatea acumulării unor datorii este foarte mică“, a mai spus Lungu.

Potrivit noii directive europene din domeniul energetic, procedura de schimbare a furnizorului pe care o va elabora ANRE trebuie să fie simplă, astfel încât procesul să nu depăşească trei săptămâni.

Casnicii şi-au păstrat furnizorii

La 1 iulie 2007, piaţa de electricitate a fost liberalizată în totalitate, în conformitate cu directivele europene, ceea ce înseamnă că toţi consumatorii de energie, inclusiv cei casnici, pot să-şi schimbe furnizorul, cu negocierea directă a preţurilor.

Până în prezent, niciun client casnic nu a ales această variantă, păstrându-şi furnizorul tradiţional şi preţul reglementat, întrucât companiile energetice nu au tarife avantajoase pentru cei cu consum mic. Singura variantă de a obţine o ofertă mai bună este asocierea mai multor blocuri sau locuinţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite