Datoriile cluburilor de fotbal sfideaza bugetele ministerelor sarace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF - a calculat datoriile fiecarui club din Divizia A de fotbal, ajungand la un total general de aproape 1.715 miliarde lei vechi. Suma reprezinta mai

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF - a calculat datoriile fiecarui club din Divizia A de fotbal, ajungand la un total general de aproape 1.715 miliarde lei vechi. Suma reprezinta mai mult de 0,07% din PIB-ul Romaniei, prag in jurul caruia se invart bugetele unor ministere sau institutii ale administratiei centrale.
Cercetarea, domeniu pe care majoritatea strategiilor si planurilor de dezvoltare pe urmatorii ani il considera factorul esential al cresterii economice, beneficiaza de o pondere de numai 0,5% din PIB. In schimb, fotbalul romanesc, prin care se invart sume colosale, e restant la toate categoriile de datorii catre bugetul statului, catre asigurarile sociale de stat, cele de somaj si de sanatate.

Evazionistii, mai tari in drepturi decat controlorii fiscali
Situatia astfel creata i-a determinat pe mai-marii Fiscului sa dispuna contabilizarea la sange a datoriilor fiecarui club in parte si depistarea persoanelor ce se fac vinovate de insolventa fiscala in care au ajuns cluburile. Directorilor executivi ai directiilor judetene de finante li s-a transmis ordinul de a lua la puricat dosarele cluburilor, si astfel a iesit la lumina o lista in care se regasesc cluburi dintre cele mai cunoscute. Or, tocmai pentru ca sunt celebre, iar in spatele lor se afla nume grele, nu sunt putine cazurile in care inspectorilor fiscali li s-a cam facut frica sa actioneze ca la carte, dupa cum ne-au dezvaluit surse din acest sistem. In plus, cum s-a vazut si in cazul Becali, contribuabilii indisciplinati beneficiaza inclusiv de dreptul de a contesta in instanta sechestrele asiguratorii puse de Fisc pe averile lor. Ceea ce inseamna ca executarea silita poate sa intarzie pana la pronuntarea sentintei, moment care ar putea sa se consume abia peste cativa ani.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite