Isărescu: Datoria privată a intrat într-un proces de restructurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat astăzi că în ultimele luni datoria privată pe termen scurt a intrat într-un proces de restructurare, care va continua.

"Am intrat într-un proces de restructurare a datoriei private pe termen scurt, care ne-a introdus în acea suită de depunctări. Acest proces va continua, în condiţiile încheierii acelui acord cu băncile comerciale la Viena", a afirmat Isărescu, în cadrul seminarului Romania Financial Forum 2009.

Citiţi şi:


Isărescu: deficitul extern, prioritatea BNR în 2009

Deficitele bugetare vor trebui reduse sub 3% din PIB
Deficitul de cont curent al României va fi de 5% în 2009

Isărescu a mai spus că, din punct de vedere al BNR, s-a reuşit asigurarea lichidităţilor, coborârea dobânzilor şi asigurarea cursului de schimb. "Banca Centrală a reuşit să ia măsuri pentru ca să nu se deprecieze moneda naţională", a spus guvernatorul băncii centrale.

Creditarea trebuie făcută pe baze sănătoase

În ceea ce priveşte reluarea creditării în valută, guvernatorul Băncii Centrale a afirmat că trebuie realizată o combinaţie între acţiunile statului şi piaţă.

"Pentru reluarea creditării în valută trebuie realizată o combinaţie între acţiunile statului şi piaţă. O reluare trebuie făcută pe baze sănătoase, astfel încât să nu mai genereze acelaşi deficit de cont curent", a spus acesta, citat de Agerpres.

Când românii de vor întoarce din vacanţă, vor găsi dobânzile ajustate

    
Isărescu este de părere că dobânzile se vor ajusta destul de repede. "Nu cred că vor sta 3 - 6 luni până vor fi ajustate. Până se întorc românii din vacanţă se vor trezi cu dobânzile ajustate".

Resursele financiare găsite trebuie să se îndrepte spre investiţii
    
Direcţia principală care trebuie avută în vedere în viitor este ca resursele financiare găsite să se îndrepte spre investiţii publice, mai ales în infrastructură, pentru că au un mare factor multiplicator, a mai spus guvernatorul BNR la forumul financiar.

"Avem programe. Direcţia principală este ca resursele găsite să se ducă spre investiţii, pentru că au un mare factor multiplicator, de antrenare, dacă sunt înţelept ţintite. Avem o marjă de manevră foarte mică la cheltuielile bugetare. De asemenea, este greu acum să convingi băncile comerciale, după ce au trecut prin ce au trecut, să finanţeze investiţiile. Atunci, investiţiile publice, mai ales în infrastructură, sunt bine venite", a spus Isărescu.

Recâştigarea încrederii, esenţială pe timp de criză

Pentru ca România să îşi revină din actuala criză este esenţial să recâştige încrederea şi să dea o viziune mediului de afaceri, a mai spus Isărescu.
    
"Esenţială în acestă perioadă este redarea încrederii. Acesta este punctul de start pentru orice proces de ieşire rapidă din criză. Trebuie construite programe credibile", a afirmat Isărescu.

"Ca România să-şi revină este esenţial să dăm o viziune şi mediului de afaceri. Nu am o umbră de îndoială asupra manierei în care autorităţile au abordat problemele crizei", a subliniat Isărescu.

Moderaţia e importantă, după schimbarea dramatică a programelor
    
Isărescu a mai spus că moderaţia şi echilibrul sunt importante în perioada crizei, în contextul în care s-a făcut o schimbare dramatică a programelor după alegerile din octombrie, faţă de cele anunţate până atunci.

"În afară de redarea încrederii, moderaţia şi echilibrul sunt importante. În România, în octombrie au fost alegeri. Sunt ţări care nu pot încheia acorduri cu Fondul Monetar pentru că sunt în prag de alegeri. La noi s-a făcut o schimbare dramatică a programelor faţă de ce se discuta înainte şi în timpul alegerilor. Nu trebuie să subestimăm disconfortul în care s-au aşezat partidele politice", a afirmat Isărescu.

Deficitul suplimentar al bugetului, de trei la sută din PIB, s-a produs extrem de rapid, în 6 - 7 săptămâni, a menţionat guvernatorul BNR.

"Este greu să finanţezi ceva apărut neprevăzut, şi în condiţii de criză. Pentru a finanţa acest deficit s-a apelat la metode neconvenţionale. La fel a apelat şi SUA, când a finanţat deficitul prin banca centrală"; a spus acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite