Datini si obiceiuri romanesti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt emotionante traditiile populare, practicate de romani din mosi-stramosi pentru sporul casei lor si, fireste, pentru sanatate, in ziua Sf. Apostol Andrei. * In ziua praznicului, credinciosii de

Sunt emotionante traditiile populare, practicate de romani din mosi-stramosi pentru sporul casei lor si, fireste, pentru sanatate, in ziua Sf. Apostol Andrei.
* In ziua praznicului, credinciosii de la orase si sate pun in sticle cu apa crengi de prun, mar, cires sau corcodus. Acestea vor inflori in Ajunul Craciunului in gospodariile in care de la Anul Nou vor poposi belsugul, armonia si linistea sufleteasca. In legendele populare ras-pandite in special in Moldova, Basarabia si Transilvania, Sf. Andrei apare ca un batran inconjurat de aureola luminoasa, caruia fiarele i se supun; el alunga si duhurile necurate, si strigoii.
* Este bine ca, in familiile greu incercate de boli si pagube, credinciosii sa aduca in casa lor o icoana cu Sf. Apostol Andrei, pironit pe crucea sa in forma de X si sa se roage pentru izbavirea lor.
* Este benefic pentru fiecare camin ca de Sf. Andrei cel care deschide luna darurilor "Andrea" (decembrie) sa existe o cana plina cu grau. Acesta poate fi semanat din seara de ajun a praznicului pana in ziua de 30, la ora 24. Timpul a demonstrat ca acest simbol al prosperitatii poate anticipa cat de bogat va fi anul pentru familia respectiva. Pentru ca, precum va creste de frumos graul pana la Anul Nou, asa va fi si sporul pentru gospodarii care l-au semanat. S-a mai constatat o "minune" referitoare la semanatul graului. Cine nu are o icoana cu Sf. Andrei s-o aseze langa vasul respectiv, poate sa confectioneze, pe cont propriu, o cruce in forma de X si sa se roage pentru binecuvantarea familiei cu sanatate, pana la adanci batraneti, cum a trait Apostolul Andrei (aproape 90 de ani). Graul sadit de Sf. Andrei nu trebuie aruncat dupa Anul Nou. El poate fi daruit pasarilor din gospodarie.
* Tot in aceasta zi, gospodinele de la tara pregatesc "untura si sarea vitelor". Este vorba de un drob de sare care se ingroapa alaturi de o ulcica de untura. Acestea vor ramane ingropate in pamant pana la Sf. Gheorghe. Atunci se dezgroapa si cu untura respectiva se ung ugerele vacilor pentru ca nimeni sa nu fure sporul laptelui din acea gospodarie. Sarea se amesteca in mancarea vitelor, in cantitati mici, cat sa ajunga pentru 40 de zile.
* In ziua de Sf. Andrei se binecu-vanteaza izvoarele si fantanile, sa nu sece pana la anul urmator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite