Daţi-mi şi guvernul, popor român!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce s-a întâmplat după venirea Alianţei D.A. la guvernare se developează acum în toată splendoarea scandalurilor recente. Ele nu sunt altceva decât extensia vizibilă a multor meciuri pe

Ce s-a întâmplat după venirea Alianţei D.A. la guvernare se developează acum în toată splendoarea scandalurilor recente. Ele nu sunt altceva decât extensia vizibilă a multor meciuri pe sub masă, rămase multă vreme secrete din dragoste de putere. Numai că, atât timp cât Tăriceanu a vrut să înghită cu polonicul castane de la Băsescu, a fost linişte. Regii PSD ai asfaltului s-au transferat cameleonic în Divizia PNL-PD, băieţii dăştepţi au continuat să sugă zdravăn la ţâţa energiei ieftine de tip ALRO, grupul Golden Blitz şi-a umflat conturile într-un an cât alţii-n o sută, Nuţi a visat candid la contractili cu viloaiele RAAPPS, şoferul Băsescu s-a putut urca liniştit cu şpriţu-n nas, la volan, după cheful cu Gigi, Călin a semnat bileţele cu subînţeles.

Buba s-a spart însă când Tăriceanu n-a mai putut duce. Când a hotărât să răspundă la scandal cu scandal. Când a adoptat politica lui "ba p-a mătii!". Atunci s-a rupt totul, iar gunoiul a ieşit la iveală. Ce-a ieşit vedem azi. O nebunie tribală, în care fiecare luptă cu ce apucă. Băsescu o ţine cu palavrele anticorupţie fără să se uite în curtea sa penală, democraţii nu ştiu pe unde s-o apuce - ba la ciolan, ba la mâna lui Traian -, liberalii joacă riscant pe cartea ţanţoşă, noua generaţie becaliotă pune zoaiele pe masă, peremiştii vorbesc limbrici, conservatorii fac orice gălăgie posibilă pentru o dobândă mai bună la depozitul lor electoral precar. Iar PSD pune bomboana pe colivă cu suspendarea preşedintelui anticonstituţional.

Este un vacarm general cultivat cu obstinaţie de stilul bolovănos de a face politică al lui Traian Băsescu. Pentru prima oară însă se joacă riscant cu focul. Coaliţia PSD-PRM-PC mai are nevoie doar de trei voturi pentru a-l trimite definitiv la Golden Blitz! Cine credea! Stilul lui Băsescu, la limita Constituţiei, de a-şi călca propriul guvern în picioare, nu-i putea lăsa reci pe popândăii iliescieni înfometaţi. Băse a vrut guvern slab, a primit scandal mare. S-a crezut invincibil, atotputernic. La adăpostul "poporului". Un fel de Ceauşescu reîncărcat în haină fesenisto-populară. Era clar că prestaţia asta de geambaş se va întoarce la un moment dat împotriva lui. Rezultatul? Posibila sa debarcare de la Palatul Cotroceni, ruşinoasă în raport cu aşteptările electoratului din 2004, şi propulsarea spre putere a triunghiului roşu PSD-PRM-PC. Cine e de vină? Nu mai contează. Poate că Băsescu însuşi şi-a dorit măcel. În fond, nu este el specialist în crize? "Daţi-mi un Consiliu la primărie!"? Mai ţineţi minte, nu? Aşa că, înapoi la electorat! La referendum! "Daţi-mi şi guvernul, românii mei! Vă iubesc, popor român! Trăim bine!"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite