Data aderării se anunţă pe 16 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul Olli Rehn a respins presiunile preşedintelui Comisiei de afaceri externe Elmar Brok, refuzând să prezinte un raport preliminar ieri seară, în plenara Parlamentului European. În

Comisarul Olli Rehn a respins presiunile preşedintelui Comisiei de afaceri externe Elmar Brok, refuzând să prezinte un raport preliminar ieri seară, în plenara Parlamentului European. În prezentarea sa privind stadiul pregătirilor României şi Bulgariei, Rehn a apreciat valoarea progreselor făcute de România şi a criticat autorităţile bulgare pentru ambiguităţi şi lentoare, subliniind însă pentru ambele ţări: "Prioritatea priorităţilor este procesul de reformă juridică. Cele două ţări trebuie să demonstreze că reformele sunt ireversibile". Chiar înainte de a-şi începe prezentarea, comisarul a fost abordat în sala de plen a PE de Kinga Gal, europarlamentar ungur din grupul PPE, Rehn refuzând însă să includă solicitările privind minoritatea maghiară din România în prezentare. "Comisia nu este încă în poziţia de a răspunde" şi "recomandarea finală privind data aderării va fi prezentată pe 16 mai", a spus oficialul european respingând astfel cererea lui Brok de a o amâna pentru toamnă.
Pierre Moscovici, raportorul pentru România şi vicepreşedinte al Parlamentului European, a explicat în exclusivitate pentru Adevărul că el a obţinut ca miercuri seara să fie prezentate doar răspunsuri din partea CE la întrebările orale ale Parlamentului şi nu un adevărat raport. "Pericolul amânării aderării pentru 2008 s-a îndepărtat atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Nicio ţară nu este perfectă şi nu uitaţi că este o decizie politică. Dar România poate şi trebuie să adere la UE în 2007".
Rehn consideră că monitorizări şi clauze de salvgardare sectoriale ar putea fi anunţate în cadrul raportului CE din luna noiembrie, oferind ca exemple domeniile siguranţei alimentare, pieţei interne, cel al justiţiei şi afacerilor interne.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite